Евролидерите отхвърлиха предложение на премиера Борис Джонсън да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон за излизане от задънената улица на преговорите за споразумение в сферата на търговията и сигурността. Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на висш представител на ЕС.

ЕС и Великобритания близо до провал на търговските преговори
Обновена

ЕС и Великобритания близо до провал на търговските преговори

Фон дер Лайен е подчертала, че "има малки очаквания"

Запитан за отправеното вчера предложение на Джонсън да пътува до Париж и Берлин, представителят отговори, че ЕС вече е заявил пред британския лидер в понеделник, че трябва да преговаря с Европейската комисия.

Междувременно министър-председателят на Великобритания заяви, че е "много, много вероятно" да не сключат споразумение с Брюксел, пише "Гардиън".

ЕС налага неприемливи условия на Великобритания, оплака се Джонсън

ЕС налага неприемливи условия на Великобритания, оплака се Джонсън

ЕС иска правото да наказва Великобритания

Пред журналисти по време на посещение в провинцията Борис Джонсън поясни, че все още няма напредък по ключови въпроси. По думите му темата за рибарството остава голям проблем. Той каза още, че чакат да видят дали ще настъпи голяма промяна от ЕС.

След двудневната среща на върха на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че има малък шанс за търговско споразумение.

Меркел разкри ключовия проблем на преговорите с Великобритания
Обновена

Меркел разкри ключовия проблем на преговорите с Великобритания

Канцлерът е предпазлив оптимист

Преди няколко дни Фон дер Лайен и премиерът на Великобритания Борис Джонсън се съгласиха преговорите да бъдат удължени до неделя.

Вчера Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

Европейската комисия заявява, че държавите членки не трябва да сключват едностранни споразумения с Обединеното кралство в случай на сценарий без сделка.

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Австралийски отношения с ЕС от 2021 година очаква Лондон

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.