Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е заявила пред евролидерите на срещата на върха на ЕС, че има по-голяма вероятност да не сключат споразумение с Великобритания в сферата на търговията и сигурността. Информацията разпространяват "Ройтерс", АФП и "Политико", които се позовават на представители на Общността.

Фон дер Лайен е подчертала, че "има малки очаквания" двете страни да се договорят.

ЕС налага неприемливи условия на Великобритания, оплака се Джонсън

ЕС налага неприемливи условия на Великобритания, оплака се Джонсън

ЕС иска правото да наказва Великобритания

Източник от ЕС поясни, че лидерите са чули, че "вероятността да не бъде сключено споразумение е по-голяма от постигане на договореност" по време на кратко обсъждане на Брекзит на двудневната среща на върха.

"Ситуацията е тежка. Остават основните препятствия. Вероятността от без сделка е по-голяма от постигане на споразумение. Преговорите ще бъдат възобновени днес. До неделя ще се разбере дали е възможно да бъде сключено споразумение. Вчера бяха публикувани мерките при извънредни случаи. Добър напредък в прилагането на Споразумението за оттегляне", обяснила Фон дер Лайен.

"Гардиън" пише, че Фон дер Лайен е запознала евролидерите за ситуацията с Великобритания за 10 минути в края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

По-късно на пресконференция след края на срещата на върха председателят на Европейската комисия увери, че предложенията на ЕС за търговско споразумение няма да подкопаят суверенитета на Великобритания. Тя потвърди, че е запознала евролидерите със ситуацията и че двете страни остават с големи различия. Фон дер Лайен повтори, че лоялната конкуренция е предварително условие за достъп до единния пазар.

Но Обединеното кралство не трябва да следва ЕС всеки път при повишаване на стандартите, например екологичните стандарти. Великобритания ще остане суверенна държава, увери тя.

По отношение на въпроса за рибарството, Фон дер Лайен подчерта, че Лондон ще трябва да отговори на легитимните очаквания на риболовната общност, която ловува в британските води от десетилетия.

Евролидерите отхвърлиха предложение на премиера Борис Джонсън да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон за излизане от задънената улица на преговорите за споразумение в сферата на търговията и сигурността.

Джонсън от своя страна заяви, че е много вероятно да не сключат споразумение. 

Преди няколко дни Фон дер Лайен и премиерът на Великобритания Борис Джонсън се съгласиха преговорите да бъдат удължени до неделя.

Борис Джонсън е наредил на министрите си да се подготвят за "голямата вероятност" да не бъде постигнато споразумение с ЕС. Той предупредил, че Обединеното кралство може да бъде "заклещено в орбитата на ЕС". В същото време висши представители на Консервативната партия са го призовали да се договори с евролидерите, пише "Гардиън".

Меркел разкри ключовия проблем на преговорите с Великобритания
Обновена

Меркел разкри ключовия проблем на преговорите с Великобритания

Канцлерът е предпазлив оптимист

След тричасова среща с Фон дер Лайен, която не доведе до сближаване на позициите, премиерът каза, че е готов да пътува до Париж или Берлин за лични срещи с евролидерите. Но в същото време подчерта, че настоящото предложение на ЕС е неприемливо, защото Великобритания не може да бъде третиран като близнак.

Прогнозите са британската икономика, вече тежко засегната от пандемията от коронавирус, да се стопи с 2% в случай на без сделка.

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка с ЕС

Австралийски отношения с ЕС от 2021 година очаква Лондон

Вчера Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.

Европейската комисия заявява, че държавите членки не трябва да сключват едностранни споразумения с Обединеното кралство в случай на сценарий без сделка.

Остават само три седмици до края на преходния период. На 1 януари 2021 г. Великобритания напуска единния пазар и митническия съюз със или без споразумение.

Двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение по три ключови теми: лоялна конкуренция, риболовът в британските води и механизъм за разрешаване на бъдещи спорове.