Преговорите за сключване на споразумение в сферата на търговията и сигурността между Европейския съюз и Великобритания могат да продължат и след неделя. Информацията съобщава "Гардиън", позовавайки се на съвместно съобщение след телефонен разговор между премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лондон: Трябва да извървим дълъг път при преговорите за Брекзит

Лондон: Трябва да извървим дълъг път при преговорите за Брекзит

Това заяви британският външен министър Доминик Рааб

Двете страни бяха наложили краен срок неделя за прекратяване на търговските преговори, за да може двете страни да ратифицират евентуално споразумение до 1 януари 2021 г., когато приключва преходният период и Великобритания официално напуска единния пазар и митническия съюз на Общността.

В съобщението на двамата лидери се казва, че са провели полезен телефонен разговор тази сутрин, на който са обсъдили основните неразрешени въпроси.

Преговорите Лондон - Брюксел: застой заради едната чест

Преговорите Лондон - Брюксел: застой заради едната чест

На фона на други значими геополитически събития, времето за постигане на търговско споразумение между Великобритания и ЕС се изниза някак си незабелязано

Нашите преговарящи екипи работят денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след почти година преговори, въпреки факта, че крайният срок бе пропуснат многократно, ние смятаме, че е разумно в този момент да продължим. Ние съответно възложихме на нашите преговарящи да продължат разговорите и да видим дали може да бъде постигнато споразумение в тази крайна фаза, се подчертава в съобщението.

По-рано източници намекнаха, че преговорите може да продължат и следващата седмица. В съобщението на Джонсън и Фон дер Лайен не е посочен нов краен срок.

Преходният период изтича след 18 дни - на 31 декември 2020 г.

Телефонният разговор изглежда е насочил проблемните разговори към нова траектория. Само преди дни премиерът Джонсън заяви, че е "много, много вероятно" Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Източници разкриха, че двете страни са постигнали ново споразумение върху клаузи в потенциално споразумение, които имат за цел да гарантират, че нито една страна няма да ощети другата при приемане на нови регулаторни стандарти.

Разговорите между британския главен преговарящ Дейвид Фрост и колегата му от ЕС Мишел Барние продължиха до полунощ и бяха възобновени в 09,00 часа тази сутрин в Брюксел.

Има сигнали, че тази сутрин преговарящите са постигнали напредък по въпросите за лоялната конкуренция и достъпа на ЕС до британските риболовни води, въпреки че "Даунинг стрийт" обяви, че всичко зависи от телефонния разговор между Джонсън и лидера на Европейската комисия.

По-късно днес премиерът на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че двете преговарящи страни все още са много далеч по някои ключови въпроси.

В сряда вечерта Джонсън и Фон дер Лайен се съгласиха, че преговорите трябва да продължат до уикенда.

Все още трябва да извървим дълъг път при преговорите за Брекзитзаяви по-рано днес британският външен министър Доминик Рааб.

Брюксел призова страните членки да не сключват едностранни сделки с Лондон

Брюксел призова страните членки да не сключват едностранни сделки с Лондон

Плановете са обобщени в документ от 12 страници

Европейската комисия публикува план за действия в извънредни случаи, за да смекчи последиците от евентуален провал на преговорите с Великобритания за сключване на търговско споразумение.

Брюксел отбелязва, че сега има голяма неизвестност дали може да бъде сключена търговска сделка до 1 януари 2021 г.