Френската полиция е арестувала 26-годишен мъж с украинско и руско гражданство, след като се е опитал да се взриви с експлозивни материали в хотелска стая северно от Париж. Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира източник от френската антитерористична прокуратура PNAT.

Мъжът е бил лекуван от пожарникари, като е "претърпял значителни изгаряния след експлозия" в понеделник.

При последвало претърсване на стаята му са открити продукти и материали, предназначени за производство на взривни устройства, добави източникът.

Източникът каза, че е започнало разследване на мъжа, който е заподозрян в участие в терористичен заговор.

Нито украинското, нито руското посолство в Париж веднага отговориха на искане за коментар.

Парижкото летище "Шарл де Гол", което се намира близо до мястото, където е арестуван мъжът, каза, че операциите му не са били засегнати.

Припомняме, че Франция е в състояние на максимална тревога за заплаха, като остават по-малко от два месеца до началото на Олимпийските игри в Париж. Игрите се провеждат на сложен геополитически фон, с войни в Украйна и Газа, и представляват голямо предизвикателство за сигурността.

Във Франция задържаха чеченец за подготовка на атентат

Във Франция задържаха чеченец за подготовка на атентат

Мишена са били Олимпийските игри

Миналия месец френските служби за сигурност осуетиха първото планирано нападение срещу Игрите с ареста на 18-годишен чеченец, за който се твърди, че подготвя самоубийствена мисия на футболния стадион в Сент Етиен.