Франция затвори 22 от своите 62 000 училища, след като тази седмица са възобновени занятията, поради вирусни инфекции.

От тях 10 са на френския остров Реюнион в Индийския океан, където достъпът до здравни грижи е по-лош, отколкото в континентална Франция и броят на болните от вируси в болниците е скочил през последните седмици.

Министърът на образованието Жан-Бланкер заяви пред радио "Европа-1", че като цяло френските училища са съобщавали за около 250 вероятни случая на вируси на ден, откакто започнаха да отварят вторник.

Не всички тези случаи се оказват положителни, но след като се съобщи за съмнение, училищата трябва да следват обширен правителствен протокол, който може да включва изпращане на цял клас за онлайн обучение или затваряне на цялото училище.

Бланкер добави, че броят на прекъсвания остава относително нисък в сравнение с броя на училищата във Франция.

Френското правителство, както и много други в Европа, нареди тази седмица да се отворят всички училища и да върнат родителите на работа за съживяване на икономиката.

Франция регистрира над 7000 нови случая в четвъртък, най-високия дневен брой в Европа и от няколкостотин на ден през май и юни, отчасти благодарение на разширените тестове. Повече от 30 700 души с вирус са починали във Франция.

Маските задължителни в Париж от днес

Маските задължителни в Париж от днес

Заради влошената епидемична обстановка