Повечето френски избиратели, включително поддръжниците на Национален фронт смятат, че независимият Емануел Макрон може да е по-добър президент от фаворита на консерваторите Франсоа Фийон. Това е показало проучване на мнението, цитирано от "Ройтерс".

Други проучвания обаче показват, че е малко вероятно Макрон да се класира за изборите през май, тъй като се смята, че Фийон и лидерът на Национален фронт Марин Льо Пен ще заемат първите две места на първия тур и ще отидат на балотаж.

Според проучването на "Одокса" предпочитанията за Макрон пред Фийон е ясно сред левите, както и поддръжниците на антиимигрантския и насочения срещу ЕС Национален фронт. Проучването е обхванало 1015 души на 21 и 22 декември.

Еманюел Макрон вече е по-популярен от Франсоа Фийон

Еманюел Макрон вече е по-популярен от Франсоа Фийон

Макрон е най-популярният сред кандидатите за президент

Други регулярни проучвания се фокусират върху реалните намерения за гласуване и предполагат, че Макрон ще бъде отстранен на първия тур на изборите на 23 април. Те също последователно показват, че бившият премиер Франсоа Фийон, кандидатът на партията на републиканците, печели изборите срещу Льо Пен.

В изследването на "Одокса" 55 % от респондентите избират Макрон, когато са запитани дали той или Фийон би бил по-добрият президент. 38 % са за Фийон. Сред избирателите на Националния фронт резултатът е 56 срещу 37 %.

Според проучването има силно обществено противопоставяне за много от плановете на Фийон.