Лявата коалиция, която спечели най-много места в Националното събрание на Франция при изненадваща победа, поиска във вторник незабавно да получи право да състави правителство, въпреки че нито една група не спечели мнозинство, предава "Асошиейтед Прес".

Безпрецедентно е в съвременната история на Франция да има раздробен парламент. Гласуването в неделя повиши риска от парализа на втората по големина икономика в Европейския съюз. Законодателната власт е разделена между лявата коалиция "Нов народен фронт", центристките съюзници на президента Еманюел Макрон и крайнодясният "Национален сбор"

В понеделник Макрон поиска от своя премиер Габриел Атал да продължи работата си, въпреки предложението на Атал за оставка. Макрон замина в сряда за срещата на върха на НАТО във Вашингтон .

Трите основни партии на лявата коалиция - твърдолявата "Непокорена Франция", Социалистите и Зелените - започнаха преговори за намиране на кандидат за министър-председател.

В изявление коалицията призова Макрон "незабавно да се обърне към "Нов народен фронт" и да му позволи да състави правителство. В него се казва, че "продължителното задържане" на Атал може да се разглежда като опит за заличаване на изборните резултати.

"Ако президентът продължи да игнорира резултатите, това ще се равнява на предателство на нашата конституция и преврат срещу демокрацията, на което ние категорично ще се противопоставим."

Лявата коалиция включва бившия президент социалист на Франция Франсоа Оланд, който направи неочаквано завръщане на политическата сцена като един от най-известните кандидати на изборите, печелейки място в родния си град.

Дясна Франция направи ляв завой, но към какво?

Дясна Франция направи ляв завой, но към какво?

Да се ​​справиш със задачата, пише вестникът, не позволява (на левицата) да забрави, че крайната десница е по-мощна от всякога

"Нов народен фронт" е водещата републиканска сила в тази страна и следователно е негова отговорност да сформира правителство... за прилагане на публичните политики, очаквани от френския народ", каза депутатът от Зелените Сириел Шателен.

Разговорите в рамките на лявата коалиция се усложняват от вътрешни разделения сега, след като целта за нейното прибързано формиране през последните дни - запазването на крайната десница от властта във Франция - е постигната.

Някои настояват за твърда лява фигура за министър-председател, докато други, по-близо до лявоцентристите, предпочитат по-консенсусна личност. Премиерът на Франция се отчита пред парламента и може да бъде отстранен чрез вот на недоверие.

"Депутатите от "Непокорена Франция" влизат в Националното събрание не като опозиционна сила... а като сила, която възнамерява да управлява страната", каза депутатът от твърдата левица Матилд Пано.

Главният преговарящ от Социалистическата партия Йохана Ролан каза, че бъдещият министър-председател няма да бъде Жан-Люк Меланшон, предизвикващит разногласия твърдоляв основател на "Непокорена Франция", който разгневи много умерени. Меланшон, който не участва в парламентарните избори, се присъедини към разговорите в Народното събрание.

Говорейки по телевизия France 2, Ролан предположи, че лявата коалиция може да работи с лявоцентристки членове на алианса на Макрон.

Някои приеаха необходимостта да се сключват сделки и да се разбират.

"Според мен френският народ ни изпрати ясно послание. Те не искаха да дадат абсолютно мнозинство на нито един конкретен политически блок, така че ни нареждат да се изслушваме един друг, да работим заедно и това е, което трябва да правим", каза Яел Браун-Пивет, член на центристкия алианс на Макрон и бивш председател на Народното събрание.

Макрон има три години до края на президентския си мандат.