Thales, международна индустриална група с централа във Франция, специализирана в областта на отбранителното оборудване, подписа три споразумения с представители на украинската индустрия на изложението Eurosatory.

Това е станало под егидата на Министерството на въоръжените сили на Франция и Министерството на стратегическите индустрии на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на компанията.

Отбелязва се, че споразуменията са насочени към засилване на оперативната поддръжка на фронтовите операции на Въоръжените сили на Украйна и укрепване на местния отбранителен потенциал. Две споразумения се отнасят до едно от предприятията на АО "Украинска отбранителна промишленост".

Така първото споразумение обявява намерението на Thales да създаде съвместно предприятие в Украйна, което ще улесни доставката и експлоатацията на оборудване от портфолиото на групата за отбранителни системи, включително оборудване за електронна война, както и тактическо комуникационно оборудване, системи за противовъздушна отбрана и радари.

Компанията подчерта, че второто споразумение се отнася до оборудване за електронна война, в рамките на което Thales ще осигури цялостна поддръжка, тестване и специализирано обучение.

Това споразумение има за цел да развие местен капацитет за поддръжка в Украйна, което ще съкрати циклите на ремонт и поддръжка и ще осигури оперативна готовност.

Междувременно в отделно, трето споразумение, подписано с украинския специалист по безпилотни летателни апарати FRDM, Thales възнамерява съвместно да разработи и произведе безпилотен летателен апарат, способен да носи и нанася удари от въздуха.

Бум на кибератаките в Европа през изминалата година, отчете Thales

Бум на кибератаките в Европа през изминалата година, отчете Thales

61% от атаките са извършени от проруски групи

"Thales е дългогодишен партньор на украинските въоръжени сили, като си сътрудничи с тях повече от 10 години, първо в областта на електронната война, а след това разшири сътрудничеството си до широк спектър от програми.

В краткосрочен план тези споразумения допълнително засилват подкрепата на Thales за бойната готовност на ВСУ", заяви Паскал Сурис, старши изпълнителен вицепрезидент по международното развитие в Thales.

Френският производител на оръжие Thales напуска Русия

Френският производител на оръжие Thales напуска Русия

Става след скандал за заобикаляне на санкциите

Заслужава да се отбележи, че Thales Group е специализирана в областта на авиацията, отбраната, сигурността и наземния транспорт и е със седалище в Париж. На 24 февруари 2022 г. акциите на Thales поскъпнаха с близо 60%, след като започна инвазията на Русия в Украйна.