Полицията и жандармерията в Париж са готови за нова вълна от протести, значителни сили за сигурност са разположени в централните части на града. Бронираните автомобили на жандармерията са разположени на площад Шарл дьо Гол, съобщава ТАСС.

"Започва глава 10-та от протеста на жълтите жилетки ... Десети митинги в цяла Франция, тук, в Париж, демонстрират хиляди хора", пишат протестиращите в Туитър.

Журналисти и членове на "Репортери без граници" също протестират с плаката за "Свободна информация". Членовете на медиите се събраха, за да осъдят враждебните действия и насилствени инциденти към журналисти отразяващи протести, най-вече по време на протестите на "жълтите жилетки" в страната, ранени или от полицията за борба с безредиците или от протестиращи.

 Макрон покани французите на национален дебат

Макрон покани французите на национален дебат

Заради напрежението около „жълтите жилетки“...

Властите са блокирали и райони в близост до Елисейския дворец, Народното събрание и двореца Матиньон.

Най-малко 12 души са задържани във френската столица по време на десетата вълна от протестни действия. Причина за арестите са открити забранени предмети, носени от протестиращите, които потенциално могат да служат като оръжие, но атмосферата може да бъде описана като спокойна, съобщава телевизионният канал BFM. 

Провежда се шествие в подкрепа на пострадалите по време на минали протести. "Жълтите жилетки" се събраха пред Дома на инвалидите.

"Марсилезата, изпята от жълтите жилетки в Париж, които отдават почит на ранените и мъртвите по време на демонстрациите. Не сме убедени от Големия национален дебат", коментират протестиращите.

Не се закачайте с гражданите на Франция: Един урок за крале и президенти

Не се закачайте с гражданите на Франция: Един урок за крале и президенти

Революцията е обезсмъртена в "Клетниците", а французите говорят директно на властта чрез протести

В други градове на страната участниците в протестите също започват да се събират по улиците, въпреки че все още няма точна информация за техния брой.

В Бордо един от организаторите обяви началото в центъра на града в 13 часа местно време, в Ла Рошел, "жилетките" се събират час по-късно. В Ница са планирани няколко събития по едно и също време.

По-рано бе съобщено, че общо 80 хиляди служители на реда ще бъдат мобилизирани в събота във Франция, за да се гарантира безопасността на улиците. От тях 5 000 трябва да са в Париж.

В Туитър бе отразено и като "начало на демонстрацията срещу режима на Макрон и Съпротива". 

Миналата събота, 12 януари, също се събраха хиляди във френската столица Париж на поредното недоволство от продължилите два месеца протести на "жълтите жилетки", който беше и девети протестен уикенд.

Протестът започна по обед, когато хиляди французи се събраха пред сградата на министерството на икономиката и финансите и на площада на Бастилията.

Недоволстващите отново скандираха за оставката на президента на страната Еманюел Макрон.

Неуправляема ли е Франция?

Неуправляема ли е Франция?

Движението на жълтите жилетки, което потопи изпълнителната власт в безпрецедентна криза, а технократският жаргон са помага за удебеляване на стената, която разделя "Франция отгоре" (малцинството) от "Франция отдолу" (мнозинството) и прави обществата неуправляеми