Дамиен Абад, новоназначеният френски министър за солидарността, автономията и хората с увреждания, в неделя категорично отрече, че е изнасилил две жени.

Изявлението му дойде след обвинения, публикувани от уебсайта Mediapart в статия, която цитира интервюта с жените, отправили обвиненията, съобщи "Ройтерс".

Жените твърдят, че Абад ги е принудил да имат нежелани сексуални връзки с него. Действията са се случили в края на 2010 г. и началото на 2011 г.

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Вторият път, когато Франция има жена министър-председател

Една от жените е подала жалба в полицията срещу Абад през 2017 г., която обаче е била затворена без допълнителни действия, съобщиха Абад и Медиапарт.

"Оспорвам с най-голяма сила тези обвинения в сексуално насилие, каза той в изявление, изпратено до Ройтерс. Сексуалните отношения, които съм имал през целия си живот, винаги са били по взаимно съгласие."

Абад каза, че неговото заболяване артрогрипоза, което засяга и четирите му крайника, прави физически невъзможно извършването на действията, в които е обвинен.

Абад се присъедини към правителството, сформирано в петък, след преизбирането на президента Еманюел Макрон.

Потърсена да коментира обвиненията срещу Абад, премиерът Елизабет Борн каза, че не е знаела за тях, когато той влезе в правителството.

Еманюел Макрон обяви новото правителство

Еманюел Макрон обяви новото правителство

На френският президент му отне почти един месец да назначи кабинет

"Ще бъда много ясна: по всички тези теми за сексуално насилие не може да има безнаказаност и трябва да продължим да действаме, така че жените, които може да са жертви на тормоз, да могат да говорят свободно", каза тя.

Борн каза, че нейното правителство ще понесе последствията от назначаването на Абад, "ако има нови елементи и бъде открито ново дело".

Тя не даде повече подробности.