Молдова получи френски радар. Доставката ида дни след многобройните нарушения на границите ѝ по време на руския обстрел на Украйна

Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че е получило радар Ground Master 200 от френската компания Thales, който е способен да сканира въздушното пространство в радиус от 250 км и може да бъде интегриран в противовъздушната отбрана на страната, предава AFP.

В тази връзка министърът на отбраната на страната Анатоли Носатий заяви: "Неотдавнашните инциденти, при които беше нарушено въздушното пространство на страната ни, отново насочиха вниманието на властите към спешната необходимост от укрепване на отбранителните способности на Молдова."

След нападението на Русия над Украйна Кишинев многократно твърдеше, че руски ракети и безпилотни самолети са навлезли във въздушното пространство на Молдова.

Молдовските власти обявиха плановете си за закупуване на радар през септември; те не разкриха цената.

Молдова осъди руската агресия срещу Украйна и оттогава решително насочи външната си политика към интеграция в евроатлантическите институции.

Шефът на белгийският генщаб: Победата на Путин е заплаха за Молдова и Балтика

Шефът на белгийският генщаб: Победата на Путин е заплаха за Молдова и Балтика

Началникът на белгийската армия: След Украйна Путин може да атакува балтийските страни

Миналата седмица ЕС официално покани Молдова, заедно с Украйна, да се присъедини към преговорите за членство в ЕС; този процес обаче може да отнеме много години без гаранции за успех.