Между 60 и 70 % от торовете, използвани във френските стопанства, традиционно идват от чужбина.

Вносът на торове от Русия във Франция обаче нарасна по време на войната в Украйна, което породи съмнения относно обещанието на правителството да гарантира, че Париж е в състояние да задоволи собствените си селскостопански нужди, отбелязва АФП.

През 2021 г. 442 000 тона торове са внесени от Русия.

Но през 2023 г., година след като президентът Владимир Путин нареди на войските си да влязат в Украйна, са внесени 725 000 тона.

Жан-Люк Буржо, депутат от Ил е Вилен, изрази опасенията си от това увеличение пред Министерството на земеделието преди Международния селскостопански панаир през февруари.

За да неутрализира евентуални критики, френският министър-председател Габриел Аттал очерта пакет от мерки, целящи да уверят земеделските производители, че селското стопанство остава основен приоритет за администрацията на президента Еманюел Макрон.

"Франция трябва да бъде суверенна", заяви Аттал на пресконференция. "Селскостопанският суверенитет е нашият курс."

Франция подкрепя полските фермери

Франция подкрепя полските фермери

С това заплашва да провали преговорите за удължаване на свободния търговски достъп на Киев до Европейския съюз

Заобиколен от министъра на икономиката Бруно Льо Мер, министъра на земеделието Марк Фесньо и Кристоф Бешу - който държи ресора "Екологичен преход" - Атал добави: "Искаме да поставим селското стопанство сред основните интереси на нацията по същия начин, както нашата отбрана или нашата сигурност. Искам да ви напомня, че не може да има държава без земеделски производители."

Торовете са слабото място в продоволствената независимост на Франция.

"Руснаците намаляват цените, защото имат най-евтиния газ на планетата, а за производството на торове е необходим газ."

В Съединените щати Тони Уил, шеф на CF Industries, световен производител на водородни и азотни продукти, подчерта парадокса, пред който са изправени държавите.

Френските фермери може да подновят протестите

Френските фермери може да подновят протестите

Те искат да принудят правителството да изпълни обещанията си да помогне на сектора

"Това, което е шокиращо, е, че ние се опитахме да не финансираме руската военна машина и да не купуваме руски газ", каза той пред информационната агенция Ройтерс.

"Въпреки това Съединените щати са готови да приемат карбамид и амониев нитрат от Русия, които всъщност не са нищо повече от природен газ, превърнат в тор", припомни Тони Уил.