Франция предложи ново решение за справяне на проблема с нелегално пребиваващите в страната цигани. Вместо да бъдат депортирани в родините им, те могат просто да бъдат настанени на... площад "Свети Петър" в Рим.

Смелата идея е на Бруно Голниш от френския Национален фронт, съобщи френският вестник „Le point". Предложението на политика е по повод изказването на папа Бенедикт XVI, който призова за приемане на човешките различия.

Призивът му беше изтълкуван като неодобрение на френската политика за връщане на ромите в родните им страни.

Запитан как ще коментира думите на папата, Голниш заяви: "Мисля, че ромите могат да се разположат на площада Свети Петър в Рим и тогава ще говорим отново".

Той добави, че е „леко раздразнен от подобно говорене на някои духовни лица". "Бих искал те да ми кажат дали Франция има задължението да отвори границите си за всички, които биха искали да се настанят там", изтъкна политикът.

Също така Голниш коментира, че Париж трябва да предоговори европейските споразумения със страните, от които идват ромите и които дават право на безпроблемното влизане на техните граждани във Франция.