Френският министър на отбраната и въоръжените сили Себастиан Лекорню ще пътува до Украйна в сряда, за да покаже продължаващата подкрепа на Франция, съобщи RFI.

"Той ще отдаде почит на загиналите на паметника на героите в Киев и ще се срещне с украинския си колега Олексий Резников", съобщиха лаконично от министерството без повече подробности.

Страни от ЕС официално скастриха Франция за исканите гаранции за Русия

Страни от ЕС официално скастриха Франция за исканите гаранции за Русия

Напомнят, че целта на Русия е да раздели и отслаби Европа

Това е първото посещение в Украйна на френския министър на отбраната от началото на руската офанзива през февруари.

Лекорню, който преди това беше министър на френските отвъдморски територии, беше назначен за нов министър на отбраната на Франция през май, поемайки поста от Флоранс Парли.

През август, той и руският му колега Сергей Шойгу проведоха телефонен разговор за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ". 

Френският президент Еманюел Макрон беше домакин на международна конференция на 13 декември в подкрепа на Украйна, като настоя, че тя остава готова да предостави цялата си хуманитарна и военна подкрепа на властите в Киев.

Макрон е домакин на международна конференция за посрещане на спешните нужди на Украйна

Макрон: Западът да обмисли гаранции, ако Путин пожелае да преговаря

Макрон: Западът да обмисли гаранции, ако Путин пожелае да преговаря

Европа трябва да отговори на страха на Путин, че "НАТО идва точно пред вратите му", заяви френският президент

Франция създава фонд от 100 милиона евро за Украйна за закупуване на оръжия.

Макрон също каза миналата седмица, че Франция наскоро е доставила ракетни установки и ракетни батерии Crotale на Украйна и ще продължи доставките на оръжие в началото на 2023 г.

Сред предвидените доставки са и нови оръдия "Цезар". От началото на конфликта през февруари Франция е предоставила 18 такива оръдия "Цезар". Сега Париж планира да достави на Киев шест до 12 допълнителни оръдия, взети от поръчка за Дания.