Френският премиер Елизабет Борн планира да се срещне с опозиционни лидери и синдикати с надеждата да сложи край на седмиците на протести срещу непопулярната в страната пенсионна реформа. Това съобщи "Ройтерс", като цитира съобщение на нейната канцелария.

В съобщението обаче не се споменава конкретно за законопроекта за пенсиите.

Срещите с лидерите на опозицията и синдикатите ще се състоят през седмицата, започваща на 3 април.

Припомняме, че демонстрациите срещу пенсионната реформа, която ще повиши възрастта за пенсиониране с две години, прераснаха в насилие, след като правителството прокара законодателството този месец без окончателно гласуване в парламента.

Президентът Еманюел Макрон изключи възможността за отмяна или забавяне на законодателството, като възложи на своя премиер да намери нова подкрепа в парламента, след като правителството не успя да намери достатъчно гласове за законопроекта.

Франция очаква решение на кризата от Макрон

Франция очаква решение на кризата от Макрон

Синдикатите се опасяват от трагичен обрат

Управляващите разгневиха обществеността заради опита да наложат пенсионната реформа без одобрението на парламента, чрез меганизъм, предвиден от конституцията. 

Борн обеща да не използва конституционните си правомощия за приемане на законодателство без гласуване отново, освен за бюджетни законопроекти.

Синдикатите насрочиха 10-и ден на национални протести. Ръководителят на профсъюза CFDT Лоран Бергер миналата седмица предложи Макрон да спре закона за шест месеца, за да потърси възможен компромис.

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Макрон обясни на французите, че няма да отстъпи

Френското правителство няма да се поддаде на проявяващите насилие в битката за пенсиите