Висшият административен съд на Франция за втори път нареди на правителството да намали емисиите на парникови газове в рамките на една година по дело, заведено от град, застрашен от покачването на морското равнище.

"Днес Държавният съвет нареди на правителството да предприеме нови мерки до 30 юни 2024 г. и да изпрати междинен доклад, в който да изложи тези мерки и тяхната ефективност до 31 декември", заявиха съдиите.

През 2019 г. кметът на Гранде-Синт, предградие на Дюнкерк в Северна Франция, заведе дело за "бездействие по отношение на климата", като заяви, че крайбрежният град е застрашен от потъване.

През 2021 г. съдиите за първи път наредиха на правителството да намали емисиите на парникови газове с 40% в сравнение с нивата от 1990 г. до 2030 г. - в съответствие с Парижкото споразумение.

Но служител, натоварен с оценката на промените, им каза миналия месец, че според него министрите не са направили достатъчно.

"Допълнителни мерки действително бяха предприети и отразяват волята на правителството да изпълни решението (на съда)", заявиха съдиите в сряда.

Въпреки това "все още не е гарантирано с достатъчна достоверност, че траекторията на намаляване на емисиите на парникови газове може да бъде ефективно поддържана", добавиха те.

Град Париж, както и групи за кампании като "Грийнпийс" и "Оксфам" също са страни по делото.

Въпреки че съдът изиска от правителството нови мерки, в сряда съдиите спряха да разпореждат финансови санкции, ако държавата не се съобрази с тях.