Центристкото правителство на френския президент Еманюел Макрон в понеделник оцеля в два вота на недоверие, внесени от опозиционни депутати да протестират срещу използването на специално конституционно правомощие да прокара законопроекта за бюджета през Националното събрание без гласуване, съобщи АП.

Лявата коалиция и крайнодясната партия Национално обединение внесоха две отделни искания за вот на недоверие.

Малцинство от законодателите одобриха и двете предложения, много по-малко от необходимите 289 гласа - или половината от местата в долната камара на френския парламент. Дясната опозиционна партия Републиканците не подкрепи този ход.

Следователно законопроектът за бюджета за следващата година се счита за приет без гласуване и сега ще бъде обсъден в Сената.

Правителството на Макрон ще приеме бюджет без гласуване в парламента

Правителството на Макрон ще приеме бюджет без гласуване в парламента

Конституцията на Франция позволява министър-председателя да заобиколи парламента в някои ситуации

Френският премиер Елизабет Борн оправда решението си да се позове на член 49.3 от френската конституция.

"Това не е лесно нещо, но в такива трудни времена това решение беше необходимо", каза тя. "Трябваше да предоставим на французите бюджет в съответствие с техния демократичен избор и в съответствие с нашата политическа посока."

Припомняме, че Центристкият алианс на Макрон загуби парламентарното си мнозинство през юни, което направи много по-трудно за правителството му да прокарва законите по конвенционалния начин в долната камара на парламента, където е изправено пред множество бюджетни поправки от опозицията.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен каза, че използването на член 49.3 показва "слабостта на властта и най-вече нейната неспособност да се обединява, да приеме изслушване и обмен на обществени политики - накратко, неспособност да играе демократична игра. "

Льо Пен осъди "отказа на правителството да обсъжда, да приема компромиси".

Зеленият законодател Сириел Шатлен, представляваща коалицията Nupes, остро критикува законопроекта за бюджета, че не отива достатъчно далеч за ограничаване на въглеродните емисии и защита на околната среда.

Дебатът в Националното събрание идва след седмици на стачки за заплатите, които блокираха рафинериите и депата за гориво, предизвиквайки недостиг на бензин. Миналата седмица десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците, искайки повишения на заплатите, които да са в крак с инфлацията. Левият синдикат CGT призова за други два дни на "национална мобилизация" в четвъртък и на 10 ноември.

Европейците са видели, че техните сметки за енергия и цените на храните скочиха поради войната на Русия в Украйна.

Инфлацията във Франция е 6,2%, най-ниската в 19-те страни от еврозоната, а предложеният бюджет за следващата година се основава на прогнозиран растеж от 1% през следващата година, което е спад от прогнозираните 2,7% тази година.

Въпреки че загуби мнозинството си, центристкият алианс на Макрон все още има най-много места в Националното събрание, с 250. Nupes е най-голямата опозиционна сила със 151 места, докато партията Национално обединение има 89 места.

Франция е парализирана от национална стачка

Франция е парализирана от национална стачка

Синдикатите искат повишаване на заплатите

Още един вот на недоверие, този път по отношение на решението на правителството да прокара през Народното събрание законопроекта за бюджета на социалното осигуряване, също се очакваше да бъде отхвърлен късно в понеделник.