Агенцията за защита на границите на Европейския съюз "Фронтекс" започна официалното си разполагане в Северна Македония в четвъртък, разширявайки операциите си извън блока в пета страна, предава Асошиейтед Прес.

Повече от 100 гранични служители ще помагат на националните патрули по южната граница на страната с Гърция, където незаконната контрабандна дейност и трафика на мигранти се активизира след облекчаването на пандемичните ограничения миналата година.

"Като ключов кръстопът, това често е мястото, където трафиканти, контрабандисти и престъпници се опитват да избягат от върховенството на закона", каза изпълнителният директор на "Фронтекс" Ханс Лайтенс по време на церемония в столицата на Северна Македония Скопие.

"Трябва да действаме обединени, за да гарантираме, че нашите граници няма да бъдат експлоатирани от онези, които искат да се възползват от тежкото положение на другите.

Агенцията вече действа в четири други страни извън ЕС: в Албания, Молдова, Черна гора и Сърбия, като около 300 служители вече работят в региона на Западните Балкани.

Съгласно споразумение, постигнато миналия октомври, "Фронтекс" ще разположи повече от 100 служители, превозни средства и оборудване на границата на Северна Македония с Гърция.

Съвместни операции с националната полиция може да се провеждат и по границите на други съседни държави, които са си партнирали с агенцията на ЕС, включително Сърбия и Албания.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че сътрудничеството с "Фронтекс" ще помогне на страната му да се бори с международните престъпни организации.

"За нас "Фронтекс" означава защита на нашите граници, защита на териториалната цялост и суверенитета на нашата страна", каза той.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски каза, че миграционният маршрут през Западните Балкани миналата година представлява почти половината от незаконните влизания в Европейския съюз.

В анализ на данните от националната регистрация Международната организация по миграция на ООН заяви, че миграцията през Западните Балкани се е увеличила с близо 60% през 2022 г. спрямо предходната година и повече от три пъти през предходните четири години.

"Според статистиката за миграцията за тази година, Западните Балкани остават привлекателен миграционен път към Европейския съюз", каза Спасовски.

"Ето защо съвместната операция, която стартираме днес, цели да контролира миграционните потоци и да се справи по-ефективно с трансграничната престъпност, включително трафика на мигранти и тероризма като глобални предизвикателства", каза той.

Фронтекс разполага служители в Западните Балкани

Фронтекс разполага служители в Западните Балкани

За първи път Агенцията изпраща свои служители извън юрисдикцията си