Членове на международна терористична група са ликвидирани днес в руската република Кабардино-Балкария, съобщава държавната информационна агенция на Русия РИА "Новости".

Извънредно положение за провеждане на контратерористична операция е било въведено в четвъртък сутринта за част от територията на главния град на републиката Налчик и Черекска община по информация на регионалния оперативен щаб. То е обявена от шефа на управлението структурата на руската служба за сигурност ФСБ за Кабардино-Балкария Пьотр Громушкин в 05:12 часа на 11 април 2024 г. за територията на земеделските кооперации "Ветеран-1", "Дубки-1", "Дубки-2", "Каскад", "Мисхидж", "Намис", "Насип", "Нива-2" , "Нива-3", "Нур", "Отдих", "Ошхамахо", "Поляна" и "Сосруко". В посочения район за въведени редица специални мерки и временни ограничения.

Във видео на ФСБ обвиняемите за атентата в Русия сочат име на координатор

Във видео на ФСБ обвиняемите за атентата в Русия сочат име на координатор

Били им обещани 1 млн. рубли на украинската граница

Местните сили за сигурност за получили информация за местонахождението на въоръжени лица, свързани с терористична дейност. През нощта те са били заградени спецчастите на ФСБ на територията на кооперация "Насип" в предградията на Налчик. Терористите били призовани да се предадат, но отказали и открили огън. Националният антитерористичен комитет (НАК) съобщава, че са били неутрализирани двама членове на група, планирала саботажи и терористични атаки. Те за застреляни по време на кратка престрелка. Били са членове на престъпна група, част от международна терористична организация. Планирали са да извършат редица диверсии и терористични актове на територията на Кабардино-Балкарската република.

На мястото на престрелката са открити автоматични оръжия, боеприпаси и гранати. Няма пострадали от участниците в операцията и цивилното население.

ФСБ пресече канал за внос на скрити в икони самоделни бомби в Русия от Украйна

ФСБ пресече канал за внос на скрити в икони самоделни бомби в Русия от Украйна

Открити са 27 бомби, 70 кг пластичен експлозив, 91 детонатора и части за РПГ

Местните следствени органи са образували по случая наказателно производство за престъпления по алинея 2 от член 222 (незаконно придобиване, съхранение и носене на оръжие, извършено от група лица), ал. 2, член 222.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхранение, транспортиране или носене на взривни вещества или взривни устройства, извършени от група лица по предварителен сговор), както и чл. 317 от НК (посегателство срещу живота на служители на реда).

Според разследването около 4 часа на 11 април служители на структурата на ФСБ в Кабардино-Балкария, при извършване на действия по установяване и задържане на лица, свързани с екстремистка и терористична дейност, са открили двама въоръжени мъже в една от земеделските кооперации в околностите на Налчик.

Терористите в Дагестан са доставяли пари и оръжие на нападателите от "Крокус Сити Хол"

Терористите в Дагестан са доставяли пари и оръжие на нападателите от "Крокус Сити Хол"

Те са подготвяли и терористично нападение в Каспийск, според ФСБ