Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че ведомството е пресякло "разузнавателна и подривна дейност в интерес на украинските специални служби на гражданин на Русия".

"ФСБ на Русия в хода на извършените оперативно-издирвателни мероприятия пресече разузнавателни и подривни дейности в интерес на украинските специални служби на гражданина на Русия Есипенко В.Л.", цитира "Новости" изявлението на ФСБ.

Става въпрос е Владислав Есипенко, роден през 1969 година. Според ФСБ той бил подготвял "подривни действия" в интерес на Украйна.

Отбелязва се, че въпросният руски гражданин "е правил снимки и видеозаписи на местности, животоподдържащи обекти и места за масово пребиваване на хората на територията на Република Крим".

От ведомството изтъкнаха, че мъжът е задържан, за да му се попречи да извършва "подривни действия в интерес на украинските специални служби".

От ФСБ уточниха, че по време на огледа на личния автомобил на задържания "е открит и иззет предмет с външни признаци на самоделно взривно устройство".

"По думите на задържания Есипенко В. Л. той е събрал горепосочената информация в интерес на специалните служби на Украйна по указания на офицер от настоящия резерв на 8-ми отдел на 5-ти отдел на Службата за външно разузнаване на Украйна полковник Кравчук В.А., а самоделното взривно устройство, по негов съвет, е съхранявал в автомобила, за да гарантира собствената си безопасност", се твърди още в съобщението.

В колата му са открити и сувенир с флаговете на Украйна и Европейския съюз, нож, смартфон и мобилен телефон с бутон.