Руската ФСБ задържа шестима граждани на централноазиатска държава, подготвяли терористичен атентат срещу военен обект в Донецк. Това съобщава ТАСС, като цитира изявление на Центъра за връзки с обществеността (ЦВВ) на ФСБ на Русия.

"На 11 април 2024 г. Федералната служба за сигурност потуши дейността на терористична клетка, състояща се от шестима граждани на една от централноазиатските държави, чиито членове планираха да извършат терористичен акт срещу обект на руските въоръжени сили, дислоциран в град Донецк", отбелязват от ФСБ.

Разузнаването подчерта, че координацията на дейността на терористичната група се е осъществявала от територията на Украйна, която по-рано Русия обвини за терористичния акт в залата "Крокус".

"След извършване на престъпление в Руската федерация, участниците в него са планирали да пътуват до Турция, откъдето са възнамерявали да преминат в Украйна", уточнява ФСБ.

От местоживеенето на терористите са иззети две готови за употреба самоделни взривни устройства и ръчни гранати.

ФСБ твърди, че британски спецчасти действат в Украйна

ФСБ твърди, че британски спецчасти действат в Украйна

Отделът на украинските специални сили е бил наблюдаван от звено на Морските специални сили на Кралския флот (SBS)

Припомняме, че ФСБ заяви по-рано в четвъртък, че британската Специалната корабна служба (SBS) е действала в Украйна и е помагала на украинските сили да извършат операции срещу Русия.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Президентът Владимир Путин заяви, че военният персонал на НАТО вече присъства в Украйна. САЩ и ключови европейски съюзници заявиха, че нямат планове да изпращат сухопътни войски в Украйна.

ФСБ, основният наследник на КГБ от съветската епоха, заяви, че е осуетила план на британските специални части за десант на украински войници на Тендровската коса, пясъчна ивица в Черно море. В изявлението се казва, че е заловен високопоставен войник от украинските военноморски специални части и се посочват името и датата му на раждане.

ФСБ каза, че отделът на украинските специални сили е бил "наблюдаван от звено на Специалната корабна служба (SBS), което показва прякото участие на Великобритания в конфликта".

ФСБ ликвидира членове на международна терористична група в Кабардино-Балкария

ФСБ ликвидира членове на международна терористична група в Кабардино-Балкария

Диверсантите планирали редица саботажи и терористични атаки

Членове на международна терористична група са били ликвидирани в четвъртък в руската република Кабардино-Балкария. Извънредно положение за провеждане на контратерористична операция е било въведено в четвъртък сутринта за част от територията на главния град на републиката Налчик и Черекска община по информация на регионалния оперативен щаб.

То е обявена от шефа на управлението на структурата на руската служба за сигурност ФСБ за Кабардино-Балкария Пьотр Громушкин в 05:12 часа на 11 април 2024 г. за територията на земеделските кооперации "Ветеран-1", "Дубки-1", "Дубки-2", "Каскад", "Мисхидж", "Намис", "Насип", "Нива-2" , "Нива-3", "Нур", "Отдих", "Ошхамахо", "Поляна" и "Сосруко". В посочения район за въведени редица специални мерки и временни ограничения.

Местните сили за сигурност за получили информация за местонахождението на въоръжени лица, свързани с терористична дейност. През нощта те са били заградени спецчастите на ФСБ на територията на кооперация "Насип" в предградията на Налчик. Терористите били призовани да се предадат, но отказали и открили огън. Националният антитерористичен комитет (НАК) съобщава, че са били неутрализирани двама членове на група, планирала саботажи и терористични атаки.