Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) публикува прессъобщение и снимки, на които се вижда тялото на убит мъж с огнестрелна рана в гърдите и предмети, които изглеждат като елементи на взривно устройство, както и граната РГД-5, информира Руската служба на Би Би Си.

В прессъобщението се казва, че "на територията на Тверска област е предотвратена подготовката на терористичен акт, планиран от украинските специални служби с участието на вербуван руски гражданин".

ФСБ нарича убития "член на забранена украинска националистическа формация", без да уточнява името й и без да предоставя други доказателства освен тези снимки. Би Би Си уточнява, че не може да потвърди точността на тези твърдения.

Според ФСБ първоначално "агентът на украинските специални служби" е събирал информация за "военни съоръжения и горивно-енергийна инфраструктура" в Тверска област срещу финансово възнаграждение. След това според руската служба за сигурност то е трябвало да организира експлозия в градската наборна служба на Твер.

От прессъобщението става ясно, че мъжът е бил убит, когато е трябвало да вземе самоделно взривно устройство от тайник в Тверска област (ФСБ не уточнява къде точно).

ФСБ редовно съобщава, че е задържала руснаци, за които се твърди, че са вербувани от Украйна по време на войната. Фактът, че този път заподозреният е бил убит, а не задържан, разузнаването обяснява с "въоръжена съпротива", уж оказана от загиналия.

Що се отнася до службите за военна регистрация и набор, през лятото имаше нова вълна от палежи в Русия, като правило задържаните бяха предимно възрастни хора, които, както казваха, са станали жертви на телефонни измамници.

ФСБ се хвали със залавяне на украински спецдиверсанти в Брянска област

ФСБ се хвали със залавяне на украински спецдиверсанти в Брянска област

Според съобщението те са от елита на военните в Украйна