Федералната служба за сигурност на Руската федерация заявява, че е ликвидирала украинска група диверсанти в Брянска област. Според съобщението, цитирано от ТАСС, разкриването на групата е станало вчера, 30 август, в рамките на операция в Навлинския район. Според информацията двама членове на групата са ликвидирани, петима са задържани, като трима от тях са били и ранени.

Групата се е състояла от сътрудници на щат от Службата за сигурност на Украйна, военнослужещи от разузнаването и от Службата на специални операции към Министерство на отбраната на Украйна. Тя е планирана саботажи и терористични операции по обекти от военната и енергийната инфраструктура на Русия.

Повече подробности не се съобщават, освен че у диверсантите са имали автомати американско производство, заглушители, мощни взривни устройства, гранати и много патрони по натовски образец, включително и прибори за нощно виждане.

По време на операцията леко ранени са и двама руски гвардейци.

Няма потвърждение от украински източник техни барети да са били залавяни, а и изобщо да се е извършвала такава операция. В условия на война това не може да се намери независимо потвърждение на информацията, но прави впечатление, че успешните си операции ФСБ извършва в момент, когато руската армия започва да калкулира загуби на фронта, и тези операции преимуществено се случват в области, които се намират по един или друг начин застрашени от украински действия. В случая в последните месеци неведнъж украински дронове достигаха до руската Брянска област.

Информацията за операцията на ФСБ идва веднага след като от Руския доброволчески корпус (руснаци, които се сражават на страната на украинската армия) вчера обяви, че поема отговорност за обстрела на летището в Курска област в нощта на 27 август. Според изявлението на РДК операцията е проведена съвместно със Службата за сигурност на Украйна.

На изявлението в Telegram канала на Руския доброволчески корпус не реагираха нито от руските, нито от украинските служби.

На 27 август Руското министерство на отбраната потвърди само за попадение в жилищна сграда в Курск и то след работа на ПВО системата.

Украински медии обаче съобщиха, позовавайки се на свои източници в украинските служби, че в нощта четири дрона са "обработили четири самолета Су-30 и един Миг-29" на летището в Куркс. Също тогава са били поразени и радарен комплекс Ъ-300 и два зенитно ракетни комплекса "Панцир".

Руският доброволчески корпус стана известен с рейда, който направи в пограничната руска Белгородска област през пролетта на тази година.