Министър-председателят на Япония Фумио Кишида пристигна в Сеул, за да се срещне с президента на Южна Корея Юн Сук Йол. Лидерите търсят по-дълбоки връзки на фона на ядрените заплахи от Северна Корея и нарастващата категоричност на Китай, информира Ройтерс.

Посещение на Кишида, първото на японски лидер в Сеул от 12 години, връща жеста към визитата на Юн до Токио през март, където двамата се опитаха да затворят една глава от историческите спорове, които доминират в отношенията между Япония и Южна Корея от години.

Юн е изправен пред критики у дома, че е дал повече, отколкото е получил в усилията си да подобри отношенията с Япония, включително като предложи южнокорейските фирми, а не японски компании, както е наредено от съд, да компенсират жертвите на военновременния труд през 1910-1945 г. в Япония колониална окупация.

Фокусът на срещата на върха ще се съсредоточи около сътрудничеството в областта на сигурността в лицето на ядрените заплахи на Северна Корея.

Но историческите различия между Южна Корея и Япония също заплашват да хвърлят сянка върху процъфтяващите връзки между двамата й лидери. Мнозинството южнокорейци смятат, че Япония не се е извинила достатъчно за жестокостите по време на японската окупация на Корея през 1910-1945 г. Те смятат, че премиерът Кишида трябва да покаже искреност по време на посещението си в Южна Корея, като например споменаване на исторически въпроси и изразяване на извинения.

Кишида внимава да не върви по-бързо, отколкото му позволява вътрешната политика.

През 2015 г. Южна Корея и Япония постигнаха споразумение, според което Токио поднесе официални извинения на "жените за утеха", които твърдят, че са били поробени в бордеи по време на война, и предостави 1 милиард йени (9,23 милиона долара) на фонд за подпомагане на жертвите. Но тогавашният президент на Южна Корея Мун Дже-ин реши да разпусне фонда през 2018 г., като на практика отмени споразумението.

Рейтингът на Кишида над 50% за първи път от 8 месеца

Рейтингът на Кишида над 50% за първи път от 8 месеца

След скандала с връзките на управляващите с Църквата на обединението