Започна срещата на външните министри от Г-7 в Лондон. Представителите на водещите световни икономики се виждат за първи път "лице в лице" след повече от 2 години заради пандемията, която обхвана света миналата година.

Основна цел на форума е да бъдат намерени нови начини за защита на международния ред от външни заплахи.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са кризата в Мианмар, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, климатичните промени, предаде BBC.

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Вместо да е средство за солидарност и здравна помощ

Великобритания, председател на Г-7 тази година, иска групата на седемте най-богати държави да осигури "механизъм за бърз отпор" срещу руската дезинформация. Заявката даде преди ден британският външен министър Доминик Рааб. На среща с американски държавен секретар Антъни Бринкън се достигна до извод, че има обединяване на държавите с еднакво мислене и ценностна система за по-тясно сътрудничество срещу заплахите, които идват от страна на Русия, но и Китай.

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. В рамките на усилията на Лондон да задълбочи връзките с индийско-тихоокеанския район на срещата са поканени и също външните министри на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка.

Като гости на срещата са поканени и върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел и генералният секретар на АСЕАН - Асоциацията на държавите от югоизточна Азия.

Великобритания наложи санкции на още 14 руснаци по закона Магнитски

Великобритания наложи санкции на още 14 руснаци по закона Магнитски

Някои от тях вече са санкционирани в САЩ и ЕС...

В интервю за агенция "Ройтерс" преди срещата Рааб заяви, че трябва да се даде решително противодействие на руските лъжи и пропаганди. "Проруските тролове публикуват коментари за Украйна и други региони с цел да повлияят на общественото мнение. Техните тези се възпроизвеждат и чрез руските медии. "Това е добър пример за тази борба на изтощение, която ние водим. Ние ще обединим големите държави, за да защитим свободните общества, добави Рааб.

Очаква се на срещата той да представи изследване на мрежите на руските тролове. Наблюдението е направено от "Форин офис" и откроява, че основна цел на руската пропаганда машина стана западната преса.

С анализ на руската пропаганда и дезинформация от няколко години се занимава и Европейския съюз и НАТО, като в Алианса влизат шест от страните-членки на Г-7.

Великобритания застана зад Прага след експулсирането на руски дипломати

Великобритания застана зад Прага след експулсирането на руски дипломати

Това показва модел на поведение на Москва