Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви в сряда, че израелските сили са убили половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан, като израелските отбранителни сили са извършили голяма вълна от удари срещу десетки обекти, принадлежащи на терористичната групировка, пише Times of Israel.

"Половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан са елиминирани... а другата половина се крият и изоставят Южен Ливан на операциите на Израелската Армия", каза Галант, след като проведе оценка в щаба на Северното командване в Сафед с началника на командването генерал-майор Ори Гордин и други висши офицери.

Той каза, че основната цел на Израел на север е да върне десетки хиляди израелци, разселени от ежедневните атаки на "Хизбула", по домовете им.

"Ние се занимаваме с редица алтернативи, за да решим този въпрос и предстоящият период ще бъде решаващ в това отношение", каза Галант.

Израелската армия съобщи, че около 40 цели на"Хизбула" в град Айта аш-Шаб са били поразени само за няколко минути от бойни самолети и артилерийски обстрел.

Вълната от удари дойде часове след като терористичната група изстреля противотанкови ракети по общност в Северен Израел.

Военните казаха, че целите включват складове за оръжие и други активи, принадлежащи на "Хизбула", и обвиниха, че Айта аш-Шаб е била използвана от групата за терор и че разполага десетки свои обекти в района.

В изявление израелската армия каза, че ударите са "част от усилията за унищожаване на инфраструктурата на организацията в граничната зона", а не отговор на някаква конкретна атака.

Израел и Хизбула си размениха удари

Израел и Хизбула си размениха удари

Атакувани са градовете Айта ал-Шааб и Шомера

Преди ударите военните издадоха необичайно изявление, в което обявиха, че са започнали да атакуват цели на "Хизбула" в Южен Ливан. На фона на продължаващата война военните обикновено обявяват удари в Ливан едва след приключването им. В съобщението се посочва, че ударите са били в много по-голям мащаб от обикновено.

Часове преди вълната от удари "Хизбула" изстреля няколко противотанкови управляеми ракети по северната общност на Авивим, поразявайки две къщи и предизвиквайки пожар.

Регионалният съвет на Мером ХаГалил, който има юрисдикция над Авивим, заяви, че ракетите не са причинили наранявания.

"Хизбула" пое отговорност за атаката в изявление, като каза, че е "насочена към сграда в Авивим, в която са присъствали "вражески войници".

Ракетната атака срещу Авивим дойде след вълна от удари на израелските военновъздушни сили през нощта срещу позиции на "Хизбула" в Ливан.

Ударите през нощта са били насочени срещу ракетна установка в град Тайр Харфа, след като тя беше използвана при нападение срещу северната общност на Шомера във вторник вечерта, каза израелската армия.

Допълнителни цели включват инфраструктура на "Хизбула" в Маркаба, сграда в Айта аш-Шаб и наблюдателен пункт в Марвахин.

Войските също обстрелваха райони близо до Чихине и Кфарчуба с артилерия, за да "премахнат заплахите", добавиха военните.

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Израелската армия заяви, че няма информация нейните съоръжения да са били ударени