Министърът на отбраната на Израел, Йоав Галант, е отменил планираното за сряда посещение във Вашингтон, съобщиха от Пентагона, като израелските медии пишат, че премиерът Бенямин Нетаняху е пожелал първо да разговаря с президента на САЩ Джо Байдън, предава Ройтерс.

Неочакваната отмяна идва на фона на нарастващото напрежение между Израел и Иран, след като Израел обмисля варианти за реакция на иранската ракетна атака от миналата седмица — втората подобна атака тази година.

Пентагонът отказа да посочи причината за отмяната на посещението и насочи репортерите към израелското министерство на отбраната. Офисите на Нетаняху и Галант не са отговорили незабавно на запитванията за коментар.

"Бяхме информирани, че министър Галант ще отложи пътуването си до Вашингтон," заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх по време на брифинг.

Израелският новинарски портал Ynet съобщи, че Галант е имал намерение да укрепи координацията с САЩ по въпроса с Иран, но часове преди заминаването Нетаняху е поставил две условия: телефонен разговор с Байдън и одобрение от кабинета на Израел за отговор на Иран.

Белият дом посочи, че въпросите около визитата на Галант трябва да бъдат отправени към израелското правителство. Очаква се телефонният разговор между Нетаняху и Байдън да се състои по-късно днес.

Миналия петък Байдън заяви, че смята, че Израел все още не е решил как да отговори на Иран и добави, че би обмислил алтернативи на удари по ирански петролни полета, ако беше на мястото на Израел.

Иран във вторник предупреди Израел да не следва заплахите за отмъщение. Иранският външен министър заяви, че всяко нападение върху инфраструктурата на Иран ще бъде отмъстено, а високопоставен ирански представител предупреди страните от Залива, че ще има ответна реакция, ако позволят въздушното им пространство да бъде използвано срещу Иран.

Западните сили търсят дипломатическо решение, страхувайки се, че конфликтът може да дестабилизира по-широкия регион на Близкия изток, който е основен производител на петрол.

Франция: Сигурността на Израел не може да бъде гарантирана само с военна сила

Франция: Сигурността на Израел не може да бъде гарантирана само с военна сила

Военният успех не може да бъде заместител на политическата перспектива, заяви външният министър на Франция Жан-Ноел Баро