Гамбия официално е блокирала полети, връщащи мигранти, депортирани от ЕС, чувствителен политически въпрос в малката западноафриканска държава, която твърди, че не може да ги реинтегрира, информира "Франс прес".

Този ход се предприема и преди президентските избори през декември, а някои го изтълкуваха като опит на правителството за увеличаване на електоралната подкрепа преди изборите.

Бедна страна с около 2 млн. души население, Гамбия е най-малката държава в континентална Африка.

Новият демократично избран президент на Гамбия се прибра в страната си

Новият демократично избран президент на Гамбия се прибра в страната си

Завръщането му бележи първото демократично предаване на властта

Тя също така има дълга традиция на миграция. Приблизително 118 000 гамбийци живеят в чужбина според Международната организация по миграция, които изпращат парични преводи у дома на стойност над 20 процента от БВП на страната.

Тази седмица правителството на Гамбия заяви, че ще блокира всички полети, връщащи мигранти от ЕС, точно докато Германия се готвеше да изгони редица гамбийци.

Говорителят на външното министерство на Гамбия заяви пред АФП, че правителството е приело политиката през юни, обяснявайки, че голям брой завръщащи се мигранти щели да предизвикат "социални сътресения".

"Опитваме се да затвърдим мира, стабилността и демокрацията, които имаме в тази страна", подчерта той.

Гамбия беше управлявана от диктатора Яйя Джаме в продължение на 22 години, докато не беше прогонен от властта през 2017 г., след като загуби президентските избори от Адама Бароу.

ЕК призова за повече депортация - работи на 30%, а във Франция едва на 13%

ЕК призова за повече депортация - работи на 30%, а във Франция едва на 13%

"ЕК трябва да използва всички инструменти, с които разполага, включително международна помощ"

Първите президентски избори в Гамбия в епохата след Джаме трябва да се проведат на 4 декември.

Европейски дипломат, който отказал да бъде посочен, определи хода на Гамбия да блокира връщането на мигранти като "политически въпрос", мотивиран от предстоящите избори.

Европейските правителства обаче се оплакват, че Гамбия никога не е сътрудничила напълно за връщанията на нейни граждани.

Западноафриканската страна подписа например необвързващо споразумение с ЕС за връщане на мигранти през 2018 г., което дипломатът заяви, че Гамбия "никога не е спазвала напълно".

Но на европейските правителства все повече им писва. Европейският съвет трябва да разгледа предложение, което би затегнало достъпа до ЕС визи за гамбийци, например заради "неспособността на страната да сътрудничи при реадмисията".