Въоръжени с камъни гръцки демонстранти за пореден път влязоха в сблъсък с полицията пред парламента на страната заради планираните от правителството нови икономии в „закъсалата" балканска страна, предаде „Ройтерс".

Хиляди активисти се събраха на пл. „Синтагма" пред парламента с цел да спрат депутатите по пътя към работните им места. „Крадци, предатели! Къде отидоха парите ни?", крещяха демонстрантите. Срещу тях бяха хвърлени 1 500 полицаи, които затвориха голяма част от атинския център и освен това издигнаха двуметрови заграждения.

Мощно въоръжени служители на силите за сигурност стреляха със сълзотворен газ по младите демонстранти, които им отвърнаха с камъни и запалителни бомби. Някои от групировките протестиращи влязоха в сблъсък помежду си. Арестувани са 40 души, а един човек е по-сериозно пострадал.

Профсъюзи, представляващи половината от 5-милионното работоспособно население, междувременно стартираха и национална стачка, в резултат на която спряха да работят пристанища, училища и други учреждения.

Премиерът Георгиос Папандереу трябва да започне нова 5-годишна кампания по увеличаване на данъците, намаляване на разходите и приватизация, за да продължи да получава помощ от ЕС и МВФ и така страната да избегне банкрут.

Срещу него има съпротива не само по улиците и от страна на консервативната опозиция, но и от част от собствените си съпартийци от социалистическата партия, които не одобряват плана. Първоначално се смяташе, че ПАСОК ще прокарат мерките с помощта на част от опозиционните депутати, но това вече изглежда несигурно. След като бившият спортен министър оттегли подкрепата си, Папандеру може да разчита на 155 от 300 депутати в парламента.