Кипърските гърци никога няма да се съгласят със създаването на независима държава в северната част на острова, контролирана от Турция. Това обяви във вторник президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина. Съвместните изявления на страните бяха излъчени от телевизионния канал ERT1.

"Немислимо е някой да очаква, че кипърската гръцка страна може да се съгласи със създаването на образувание, тоест независима държава, която ще бъде изцяло контролирана от Турция и в която на практика няма човешки права или правата на изселени кипърски гърци, чието имущество е узурпирано от агресора Турция ", каза Анастасиадис. Той не вярва, че подобно образование ще стане жизнеспособно или че то ще бъде признато от ООН или ЕС.

Според президента целта на координацията на двете страни е да се съсредоточи върху съвместни действия, като се вземе предвид новото искане на Турция и ръководството на кипърските турци да променят основата за решаване на кипърския проблем с признаването на суверенитет на незаконно образувание, подчинено на Турция. Според Анастасиадис исканията на Турция "напълно противоречат на всички резолюции и решения на ООН на Съвета за сигурност и, разбира се, надхвърлят мандата на генералния секретар на ООН".

Ердоган отсече: Преговорите за Кипър могат да се възобновят само на базата на две държави

Ердоган отсече: Преговорите за Кипър могат да се възобновят само на базата на две държави

Ердоган дразни кипърските гърци и ЕС

Кипър е разделен по етнически признак след въоръжената инвазия на Турция през 1974 г., провокирана от държавен преврат от поддръжници на анексирането на острова към Гърция. В резултат на военните действия приблизително 37% от територията на Острова на Афродита през 1983 г. е създадена турската република Северна Кипър, призната само от Анкара. Южната част на острова остава под контрола на Република Кипър, обитавана главно от кипърски гърци.