Външните министри на Македония и Гърция заявиха, че са постигнали напредък в преговорите, целящи разрешаване на спора за името между двете страни до края на юни, съобщава "Асошиейтед прес".

Македонският външен министър Никола Димитров и гръцкият му колега Никос Кодзиас се срещнаха в македонския курортен град Охрид в югозападната част на Македония като част от преговорите, които се провеждат под егидата на ООН.

"Нашите дискусии бяха искрени и обхванаха всички въпроси, предмет на преговорите - по някои е постигнат напредък, по други различията остават", разкри Димитров.

 Остават неразрешени въпроси в спора за името на Македония

Остават неразрешени въпроси в спора за името на Македония

Въпреки това посредникът на ООН бил оптимист за бъдещето

Гърция обвинява бившата югославска република, че има претенции към част от нейната територия и древно наследство и иска малката западнобалканска страна да добави определител - като "Северна" или "Нова" - към името Македония. И двете страни се ангажираха с промяна на името, но остават в противоречие за конституционните гаранции и описанията на етническата принадлежност и езика.

Атина заяви, че ще отмени ветото си за присъединяването на Македония към НАТО, ако спорът бъде решен. Лидерите на страните от НАТО имат среща на върха в Брюксел на 11 и 12 юли.

Никос Кодзиас коментира, че решаването на проблемите на иредентизма - териториални претенции, основани на етническа принадлежност - остава най-важното за Атина.

Варуфакис: Разпадането на Македония ще доведе до Велика Албания

Варуфакис: Разпадането на Македония ще доведе до Велика Албания

Най-голямата заплаха от нашата съседка не са демонстрациите за Александър Велики

"Имаше положителни стъпки. Проблемите, които остават, са трудни проблеми, но се надяваме, че ще станат лесни", подчерта гръцкият първи дипломат.

Партиите в управляващата коалиция в Гърция обаче остават разделени по въпроса, като по-малкия националистически партньор отказва да подкрепи компромис с Македония.