Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос приветства "изключително положителния климат" в променящото се настроение в гръцко-турските отношения, съобщава в. "Катимерини".

Той заяви, че размразяването е възможност за консолидиране на добросъседските отношения, формиране на условия за мир, сигурност и стабилност в региона, но винаги при зачитане на международните закон и без никакъв намек за отстъпление от суверенните права на страната.

Панайотопулос припомни посещението си в Турция миналата седмица, където заедно със своя колега Хулуси Акар посети засегнатите от земетресението райони на Хатай. Визитата му беше част от усилията за намаляване на напрежението във връзка с дългогодишни спорове в Източното Средиземноморие, като например морските граници и правата за сондиране.

Гърция не се трогва от заплахите на Турция за Егейско море

Гърция не се трогва от заплахите на Турция за Егейско море

Атина съветва Анкара да не продължава по същия път и през новата година

След земетресенията в Турция през февруари Гърция беше сред първите страни, предложили помощ, което доведе до понижаване на напрежението. Турция от своя страна изрази съболезнования след смъртоносната влакова катастрофа в Северна Гърция.

"Надявам се, че Турция и Гърция - две цивилизовани страни, могат да разрешат тези проблеми в рамките на добросъседски отношения чрез мирни средства и методи и с взаимно уважение и диалог", подчерта Акар миналата седмица в съвместно изявление с Панайотопулос .

В коментара си в събота гръцкият министър на отбраната също се позова на укрепването на гръцките въоръжени сили чрез поддържане на съществуващи системи и придобиване на модерни такива, които надграждат възпиращите способности на Гърция.

Той оцени и постигнатото до момента от юли 2019 г. насам по отношение на отбраната на страната. Мерките включват управлението на изненадващи и асиметрични кризи, с които правителството на Кириакос Мицотакис трябваше да се справи, както и формулирането на реалистичен модел за упражняване на отбранителна дипломация.

Турция предупреди Гърция да не си търси приключения - краят няма да е добър

Турция предупреди Гърция да не си търси приключения - краят няма да е добър

Анкара е против плановете на Атина да разшири териториалните си води в Егейско море