Турция разкритикува плановете на Гърция да разшири териториалните си води до 12 морски мили от Крит и предупреди, че това би било причина за война, съобщава Анадолската агенция.

"Да не говорим за 12 мили, ние няма да позволим на Гърция да разшири териториалните си води дори с една миля в Егейско море", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу на брифинг.

Решението, взето от нашия парламент през 1995 г. по въпроса, е ясно и валидно, посочи той.

На 9 юни 1995 г. турският парламент обяви, че едностранно действие на Гърция за разширяване на териториалните ѝ води би представлявало casus belli (повод за война).

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало повод за война

В неделя гръцките медии съобщиха, че Атина планира да разшири териториалните си води до 12 морски мили на юг и запад от остров Крит през март.

"Още веднъж предупреждаваме Гърция - не преследвайте политика на фалшив героизъм, като разчитате на тези, чиято подкрепа се опитвате да получите. Не си търсете приключения. Това няма да свърши добре за вас", предупреди Чавушоглу.

В момента Гърция поддържа шест морски мили териториални води в източната част на Егейско море.

Турция иска Гърция да демилитаризира егейските си острови

Турция иска Гърция да демилитаризира егейските си острови

Анкара засилва натиска

Въпреки че са съюзници в НАТО, Турция и Гърция са в конфликт от десетилетия по редица двустранни спорове, включително морските граници, припокриващи се претенции към техните континентални шелфове и дългогодишният спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция за да не възникне още една ситуация, подобна на украинската.