Гърция остава ангажирана с подобряването на отношенията с Турция. В това увери премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за турския всекидневник Milliyet, цитирано от Анадолската агенция. 

Той направи изявлението ден преди работното си посещение в турската столица Анкара.

"Гръцко-турските отношения са сложни и формирани от история и емоции. Това никога няма да се промени. Това, което можем да променим, е нашата перспектива: вместо да виждаме неразрешим пъзел, трябва да се съсредоточим върху укрепването на положителен дневен ред и да търсим сътрудничество между нашите две страни и нашите народи, каза той. Дължим го на гръцкия и турския народ и на следващите поколения да продължим по конструктивен път. Ние имаме отговорността като лидери, споделящи един и същи регион, да бъдем сили на регионалната стабилност, а не на конфронтация".

"Но не виждам причина да не опитаме, когато предишните лидери на нашите страни са успели при много по-трудни обстоятелства. Подобряването на отношенията ще бъде от полза както за хората, така и за региона. - коментира той съществуващите различия и спорове.  Дори и да не успеем да продължим напред с разграничаването на морските зони в Егейско и Източното Средиземноморие, можем да не се съгласим по цивилизован начин.

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Очаквана гневна реакция след обявеното решение на Анкара

На въпрос дали планът на Гърция за създаване на морски паркове, един в Йонийско море и един в Егейско море, и турското противопоставяне срещу него биха застрашили продължаващото подобряване на двустранните отношения, той настоя, че планът се основава единствено на опасения за околната среда.

"Нашите страни са изправени пред общи предизвикателства като климатичните промени, които трябва да бъдат една от областите на двустранно сътрудничество", отбеляза Мицотакис.

В отговор на друг въпрос относно перспективите за съвместни енергийни проекти между двете страни в региона, той твърди, че решаването на въпроса за делимитацията на морските граници между Гърция и Турция, основната спорна точка между двете страни ще доведе до нова динамика в двустранните отношения, както и регионалния мир и сигурност.

Турция официално обяви още една бивша църква от византийската епоха за джамия

Турция официално обяви още една бивша църква от византийската епоха за джамия

Решението е на Ердоган

"Но дори и да не стигнем до там, надявам се, че след 10 години ще установим нова глава в нашите отношения, която ще продължи: глава, основана на честност, взаимно уважение и разбиране, без напрежение и осъждения", каза премиерът.

Припомняме, че последно Мицотакис изрази по-рано тази седмица недоволството си от превръщането на бившата византийска църква в Истанбул в джамия.

Той обеща да повдигне въпроса пред турския президент Реджеп Ердоган по време на посещението му в Анкара в понеделник.

Той направи изявлението по време на срещата си с президента Катерина Сакеларопулу.

"Превръщането на манастира Хора в джамия изпраща негативно послание; това е паметник на културното наследство. Когато се стремим към добри отношения, трябва да уважаваме общите ценности", каза президентът.

Решението на турските власти "представлява предизвикателство към международната общност, изкривява и оскърбява нейния характер като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО", обяви гръцкото външно министерство.

Ердоган официално откри бивша византийска църква в Истанбул като джамия в понеделник, четири години след като правителството му я определи за мюсюлмански молитвен дом, въпреки критиките от страна на съседна Гърция.

Турция официално превърна църквата "Свети Спасител" в Хора, известна като Карие на турски език, в джамия през 2020 г., скоро след като по подобен начин превърна забележителната истанбулска църква "Света София" в мюсюлмански молитвен дом.

И двете преобразувания предизвикаха похвали от страна на вярващите мюсюлмани, но и критики от страна на Гърция и други държави, които настояваха Турция да защити важните паметници от византийската епоха. И двата паметника са включени в списъка на световното културно наследство на ООН.

Подобно на "Света София", която векове наред е била църква, а след това векове наред - джамия, Хора е функционирала като музей в продължение на десетилетия, преди да бъде превърната в джамия. Официалното откриване на Хора като джамия обаче се забавя, тъй като структурата е подложена на реставрация.

Ердоган дистанционно ръководи церемонията по откриването на Хора - както и на други наскоро реставрирани структури - от конферентна зала в дворцовия си комплекс в Анкара.

"Нека това донесе късмет", каза Ердоган по време на събитието, предавано по телевизията.