Гърция настоява да бъде включена в организираните от ООН преговори за конфликта в Либия, които ще се състоят през януари, съобщава БГНЕС.

Напрежението между Гърция и Турция ескалира с всеки изминал ден заради подписаното между Триполи и Анкара споразумение за проучвателни дейности във водите на Средиземно море.

Турция и Гърция имат дълго дипломатическо съперничество, но сега Либия е на дневен ред заради конкурентните лагери в северноафриканската държава.

Гърция се обърна към ООН и поиска от ЕС санкции за сделката между Турция и Либия

Гърция се обърна към ООН и поиска от ЕС санкции за сделката между Турция и Либия

Гърция изрази възраженията си пред ООН относно споразумение между Либия и Турция за морски граници, което е в нарушение на международното право

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната му не иска източник на нестабилност в региона. Трябва да бъдем част от решението за Либия, защото това касае и нас, категоричен бе той.

През януари в Берлин ще се проведе конференция, организирана от ООН, на която трябва да се положат основите на пътя за политическо решение на продължаващия конфликт в Либия.

Хаосът в страната продължава от 2011 г., когато подкрепеното от НАТО въстание на народа свали и уби диктатора Муамар Кадафи. Оттогава съседни страни проявяват претенции към Либия, с цел да поемат контрола върху ресурсите й.

През ноември Турция подписа спорна сделка, включваща морско и военно сътрудничество, с официално признатото от ООН правителство в Триполи. Гърция обаче й се противопостави с мотива, че Турция и Либия не споделят морска граница.

Либия, а не Турция, е нашата естествена морска съседка, заяви Мицотакис.

Атина обвини Турция в изнудване на Либия заради морския меморандум

Атина обвини Турция в изнудване на Либия заради морския меморандум

Текстът бил напълно лишен от съдържание

Според текстовете на сделката между Триполи и Анкара, турската страна предявява претенции към голяма част от Средиземноморието за енергийни проучвания, противоречащи на конкурентните претенции на Гърция и Кипър.

Същевременно Турция засилва военната си помощ за Триполи, която се бори със силите на Халифа Хафтар за контрол на столицата.