Новото коалиционно правителството на Гърция предлага да бъде удължен с поне две години, до 2016 г. срокът, който е поставен на страната, за да намали бюджетния си дефицит.

В политически документ правителството заявява, че неговата цел е фискалните ограничения, предвидени в спасителния пакет, да бъдат изпълнени без допълнителни съкращения на заплатите и пенсиите.

Гърция е под огромен международен натиск за изпълнение на условия по спасителните мерки, припомня Би Би Си.

Изборите миналата седмица сложиха край на застоя от два месеца за прилагането им.

Партиите, подкрепящи пакета от мерки, имат незначително мнозинство в парламента, въпреки широкият обществен гняв към строгите рестрикции, предвидени в спасителния пакет.

Документът беше публикуван след споразумение между коалиционните партньори за политически цели на новото правителство, в което влизат партиите Нова демокрация, ПАСОК и Демократическата левица. Това се случва преди вота на доверие в парламента.

Документът съдържа разпоредба за "удължаване на периода за фискална корекция от поне две години, така, че фискалната цел да бъде изпълнена без допълнителни съкращения на заплатите и пенсиите".

"Целта е да се избегнат съкращения на постоянния персонал, но да се икономиса сериозна сума от оперативните разходи и по-малко бюрокрация", се казва още в документа, цитиран от АФП.

Други разпоредби включват:
- преразглеждане на минимални съкращения на заплатите и мерки за улесняване на частния сектор
- да се позволи на работодателите и синдикатите лично да определят минималната работна заплата за сектора
- пренареждане на просрочените задължения на данъкоплатците за годината, така че те не надвишават 25% от доходите
- намаляване на ДДС на храните от 23% на 13%

Междувременно министър-председателят Андонис Самарас претърпя операция на окото тази сутрин. Рутинната операция на ретината е била успешна и премиерът се възстановява, като се очаква утре да бъде изписан от болницата.

Новият финансов министър Василис Рапанос също е в болница, след припадък в петък. Състоянието му е "стабилно и подобряващо се". Днес той трябваше да положи клетва.