Гърция, Израел, Кипър и САЩ се договориха да засилят сътрудничеството в енергийната, кибер и инфраструктурната сигурност, заяви гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, след като министри на четирите страни се срещнаха в Атина, съобщава "Ройтерс".

Откритията на природен газ в Източното Средиземноморие през изминалото десетилетие превърнаха региона в жизнеспособен алтернативен източник на енергия за Европа, но също така разкриха дългосрочни спорове между съседите, които се борят за правата върху ресурсите.

Регионалните тристранни срещи между Израел и Кипър, които направиха открития, и Гърция, която иска да бъде разпределителен хъб, наскоро бяха разширени, за да обхванат и САЩ.

"Енергията може да бъде мост за по-широка политическа стабилност", заяви американският зам.-министър на енергетиката Франк Фанън.

Кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис заяви, че е получил уверения от своите израелски, гръцки и американски колеги за пълна подкрепа за правото на страната му да търси природни ресурси.

Турция, която няма дипломатически отношения с Кипър, оспорва правото на държавата-членка на ЕС да изследва природния газ с иск за офшорните райони, които Кипър претендира за свои.

Анкара е изпратила два кораба да сондират на изток и запад от острова. Според Кипър, това е нарушение на международното право.

Втори кораб на Турция сондира край Кипър

Втори кораб на Турция сондира край Кипър

"Явуз" е започнал операции в района на полуостров Карпас на източното крайбрежие на Кипър