Гърция не иска конфликти с Русия, САЩ или други страни в западния свят. Това заяви гръцкият външен министър Никос Коцияс след разговори с латвийския външен министър Едгар Ринкевич, съобщава ТАСС

"Ние обсъдихме, разбира се, ситуацията в съвременния свят, за ролята на великите сили като САЩ и Русия. Ние още веднъж изразяваме, че не искаме никакви конфликти с трети страни, нито между Западните, защото ние сме държави, чиято сигурност зависи и е придружена от мир, взаимно разбирателство, приоритет на дипломацията, общи ценности и обща визия за перспективите", коментира Коцияс.

"Ние вярваме, че северната и южната част на Европа искат да се създаде сигурна среда за развитие. Искаме сигурност на Балканите и Средиземноморието, искаме сигурност и за балтийските държави, държави с дългогодишни традиции и с останалата част от Европа", допълва той.

САЩ планират повече войски и учения в гръцки бази

САЩ планират повече войски и учения в гръцки бази

Според географията и текущите операции в Либия и в Сирия, възможностите са значими, коментира Дънфорд

На свой ред, Ринкевич благодари на Гърция за "подкрепата в дискусиите в рамките на НАТО", без да посочва какви теми са свързани с тези дискусии. "Ние живеем в интересни части на света. Нашите съседства са интересни, така че можем да се разберем по-добре помежду си, когато обсъждат въпросите на сигурността. Вие участвате в мисии в балтийските държави, ние сме ангажирани в мисии на Frontex в Гърция с гранична охрана и смятам, че практическото сътрудничество подобрява разбирането", обяснява латвийският външен министър.

Ринкевич счита, че бъдещето на Европа е тема, по която трябва да участват малките и средните страни. "За нас и темата за Брекзит и въпросите за задълбочаване на управлението на еврозоната и нейното разширяване са важни, те ни безпокоят", допълва той.

"Но мисля, че ние трябва да имаме по-широк дебат. Има три балтийски държави - Латвия, Естония и Литва, а след това има и други държави-членки - Гърция, Хърватия, България и Румъния и по този начин ние можем да започнем по-широк диалог "Север-Юг", коментира Ринкевич.