Съединените щати могат да увеличат ученията и да пренасочват повече войски към бази в Гърция, които предлагат логистична подкрепа за американските сили в горещи точки в Северна Африка и Източното Средиземноморие, коментира началникът на генералния щаб Джоузеф Дънфорд, цитиран от военното издание Stars and Stripes.

Гръцки официални лица са повдигнали възможността за разширяване на достъпа на САЩ до тези бази. "Те ни увериха, че биха били склонни да обмислят това и аз определено съм ентусиазиран от тази възможност", допълва Дънфорд пред вътрешната новинарска служба на Пентагона. Европейското командване на САЩ и Държавният департамент ще работят с гръцките си колеги по тези планове.

Повече достъп до гръцките бази би дал възможност на повече войници да се обучават в съвместни инициативи на ротационен принцип и би могло да доведе до по-добро разузнаване

Американските военни отдавна ползват бази в Гърция, включително военноморска в залива Суда и военновъздушната база Лариса, където САЩ оперират с дронове MQ-9 Reaper.

"Ние се възползваме от залива Суда, това е критична част от инфраструктурата тук в региона и Гърция е отворена и за разширяване на възможностите за обучение на нашите сили разположени в Европа, по-специално за американските военни части, обучаващи се с хеликоптери", коментира Дънфорд.

"Ако погледнете географията и разгледате текущите операции в Либия и текущите операции в Сирия и разгледате потенциалните операции в Източното Средиземноморие, възможностите тук са доста значими", каза той.

Посещението на Дънфорд в Гърция е на фона на опасенията на НАТО за сигурността по южния си праг. Алиансът наскоро създаде разузнавателен център за борба с тероризма в Неапол за наблюдение на регионалните заплахи.

Увеличената руска военноморска дейност в Средиземно море също представлява интерес за Алианса. "Гърците се оглеждат наоколо, а САЩ все още са най-добрият партньор, с който разполагат", коментира военен представител пред DOD News.

Русия провежда учение с 25 кораба и 30 самолета в Средиземно море

Русия провежда учение с 25 кораба и 30 самолета в Средиземно море

До 8 септември упражняват противовъздушни, анти-подводни и анти-минни способности