Парламентът на Гърция гласува за отмяна на плановете за орязване на държавните пенсии. С този ход лявата управляваща коалиция на премиера Алексис Ципрас се надява да запази подкрепата си преди парламентарните избори, които са насрочени за следващата година, съобщава "Ройтерс".

Атина се съгласи преди две години да намали пенсиите през 2019 г., опитвайки се да спечели благоразположението на кредиторите и да накара Международния валутен фонд (МВФ) да подкрепи третата спасителна финансова помощ, договорена с партньорите ѝ от еврозоната през 2015 г.

В крайна сметка спасителният план на стойност 86 млрд. евро изтече през август, без да се налага помощта на МВФ, а Атина заяви, че публичните ѝ финанси са в по-добро състояние от очакваното, което ѝ позволява да отмени планираните съкращения.

Протестът на "жълтите жилетки" стигна до Гърция

Протестът на "жълтите жилетки" стигна до Гърция

Стотици гърци протестират за по-достоен начин на живот

Европейската комисия одобри решението на гръцкото правителство.

"Дойде време хората да бъдат възнаградени за техните жертви", изтъкна премиерът Алексис Ципрас преди гласуването, като нарече стъпката "необходима глътка въздух за хората на труда ... чиито пенсии и достойнство бяха накърнени".

Пенсионерите, които в много домакинства са единствените хора с редовни доходи заради най-високата безработица в еврозоната, претърпяха срив на доходите си до 40%, откакто Гърция изпадна в криза в края на 2009 г.

По-малки имотни данъци в Гърция

По-малки имотни данъци в Гърция

Повечето българи с имот в Гърция ще плащат по-малко

Мандатът на Ципрас приключва през 2019 г. Неговата партия СИРИЗА изостава от дясната "Нова демокрация" с около 10 процента в социологическите проучвания.

От 2010 г. насам Гърция получи три международни спасителни пакета на обща стойност от 290 млрд. евро и ще остане тежко задлъжняла през следващите години.

Страната е контролирана от партньорите си от еврозоната и МВФ, за да се гарантира, че няма да се отклони от договорките, целящи поддържане на високи бюджетни излишъци през следващите години.

Медиите в Гърция спряха работа

Медиите в Гърция спряха работа

Журналистите обявиха 24-часова стачка

"Нова демокрация" обвини правителството, че увеличава данъците и харчи щедро бюджетните приходи, за да печели гласове.

"Носите маската на филантропа, само за да подхвърляте подаяния на хората от техните собствени спестявания", каза лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис на Ципрас в парламента.