Гърция обвини Турция за потъването на лодка с мигранти в Егейско море, което е отнело живота на четири деца, като настоя, че Анкара трябва да попречи на трафикантите да рискуват живота на хората в морето, информира "Франс прес".

"Трагично, въпреки най-добрите усилия на гръцката брегова охрана, 4 деца - всички на възраст между 3 и 14 години - са потвърдени за мъртви, един човек е в неизвестност, 22 бяха спасени и се грижат за тях на брега", написа министърът на миграцията Нотис Митарачи в "Туитър".

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Страната завърши строежа на стената по границата с Турция

"Турските власти трябва да направят повече, за да предотвратят експлоатацията от престъпни банди при източника. Тези пътувания никога не трябва да се допускат", подчерта Митарачи.

Гръцката брегова охрана уточни, че сред 22-ма души, спасени в бурно море близо до остров Хиос, 14 са мъже, седем жени и още едно дете.

В изявление по-рано бреговата охрана уточни, че се смята, че 27 души са били в лодката според оцелелите.

Гърция засилва граничния контрол заради мигрантите от Афганистан

Гърция засилва граничния контрол заради мигрантите от Афганистан

Допълнително се наемат служители…

В издирването са участвали патрулни катери на бреговата охрана, кораб на НАТО, кораби в близост, риболовни лодки и два хеликоптера.

Според агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, тази година над 2 500 души са прекосили Егейско море от съседна Турция, в сравнение с над 9 700 през 2020 г.

Над 100 души са загинали или са изчезнали при потъване на лодки с мигранти миналата година, показват данните на агенцията.

ЕС настоя Турция да възобнови приемането на мигранти от Гърция

ЕС настоя Турция да възобнови приемането на мигранти от Гърция

ЕС дава стотици милиони евро на Гърция за нови мигрантски лагери на островите

Гърция обвинява Турция, че не е предприела достатъчно действия за ограничаване на трафикантите, които изпращат мигранти в опасни лодки от нейните брегове.

"Това е реалността на експлоатацията на мигранти от престъпни банди в Егейско море - безскрупулни трафиканти, които излагат човешки животи на риск в тежко натоварени негодни за плаване лодки край Хиос", коментира Митарачи.