Еврокомисарят по вътрешните работи настоя, че Турция трябва "спешно" да възобнови приемането на стотици мигранти от Гърция, дни преди ръководителите на ЕС да проведат разговори в Анкара, предаде "Франс прес".

"Призовавам Турция спешно да възобнови връщането на мигранти от Гърция", подчерта Илва Йохансон по време на посещение на гръцкия остров Лесбос, който приютява повече от 8 000 мигранти.

Ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен ще се срещнат в Турция с президента Реджеп Тайип Ердоган следващия вторник.

Има близо 14 000 мигранти, настанени в Лесбос и други четири егейски острова - Хиос, Самос, Кос и Лерос.

Турция обвини Гърция, че е хвърлила мигранти с белезници в морето

Турция обвини Гърция, че е хвърлила мигранти с белезници в морето

Най-малко трима са загинали

Говорейки заедно с гръцкия министър на миграцията Нотис Митарачи, Йохансон обеща 275 млн. евро от ЕС за нови мигрантски лагери на всичките пет острова.

По-рано тя е посетила строителната площадка на лагера на остров Самос, като написа в "Туитър": "Слушах и обясних, че предложенията за миграцията целят да европеизират и да помогнат на ситуацията."

Митарачи, който уточни, че се очаква новите лагери за мигранти на Самос да бъдат завършени до юни, а на Кос и Лерос до септември, призова Турция да приеме 1 450 мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени.

Турция натиска за преразглеждане на споразумението за мигрантите с ЕС

Турция натиска за преразглеждане на споразумението за мигрантите с ЕС

То беше сключено през 2016 година

Пресконференцията беше забавена от около 300 души, които демонстрираха срещу планирания лагер на Лесбос, в протест, организиран от местния губернатор Костас Муцурис.

"Островитяните няма да позволят изграждането на постоянни лагери на гръцки и европейски граници", подчерта губернаторът в изявление.

Муцурис също привлече вниманието с противопоставянето срещу новия лагер миналата година. Опитът на правителството да продължи със строителните работи предизвика дни на бунтове и сблъсъци с полицията.

Гърция разкри трафик на мигранти по р. Марица

Гърция разкри трафик на мигранти по р. Марица

Задържани са шестима души...

Гърция затегна миграционната си политика, откакто консервативният премиер Кириакос Мицотакис дойде на власт през 2019 г.

Граничните патрули бяха увеличени, разглеждането на молбите за убежище беше ускорено и бяха намалени помощите, дори за бежанците, получили убежище.

Гърция също така беше обвинена от правозащитни организации в многократно отблъскване на мигрантски лодки в нарушение на международното право.

Правителствени служители многократно отричаха твърденията.

"Не сме връщали лодки. Предотвратихме навлизането на лодки на европейска и гръцка територия, но това е нещо, разрешено от регламентите", настоя Митарачи в интервю за "Франс прес" по-рано този месец.

Йохансон обаче подчерта днес, че Гърция "може да направи повече" за разследване на отблъскването на плавателните съдове с мигранти.

Кипър нахока Турция за наплив от мигранти

Кипър нахока Турция за наплив от мигранти

Турция създала нов миграционен маршрут