Турски военни самолети в четвъртък и петък са нарушили гръцкото въздушно пространство десетки пъти и прелетели над три гръцки острова. Това съобщиха от Генералния щаб на националната отбрана на Гърция, прочетено по гръцкия обществен телевизионен канал ERT-1.

Турция към Гърция: Каквито и оръжия да купите, не е достатъчно

Турция към Гърция: Каквито и оръжия да купите, не е достатъчно

Хулуси Акар: Всички знаем състоянието на гръцката икономика

От гръцка страна се изразява възмущение, че "Турция продължава провокативните си действия, въпреки съществуващите мерки за изграждане на доверие между двете страни, които предвиждат предотвратяване на военни действия на големи национални и религиозни празници".

Ден преди това министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис участва в церемонията по водосвет на остров Агиос Ефстратиос, традиционна за празника на Богоявление в Гърция, а след това посети авиобазата на остров Лемнос. През това време Турция е извършила 37 нарушения на гръцкото въздушно пространство, 35 от които са извършени от самолети за електронна борба CN-235 и още две от изтребители F-16, пише вестникът.

Турция обвини Гърция, че е хвърлила мигранти с белезници в морето

Турция обвини Гърция, че е хвърлила мигранти с белезници в морето

Най-малко трима са загинали

Според Генералния щаб има нарушения във въздушното пространство на Гърция над североизточната, централната и югоизточната част на Егейско море.

Във всички случаи гръцките военни самолети се вдигат по тревога, за да прихванат турски самолети, което в съответствие с международната практика принуждава нарушителите да напуснат гръцкото въздушно пространство, подчертаха от Генералния щаб.

Това е поредно проявление на тлеещото от години напрежение между държавите.