Снимка Гръцки съд произнесе днес присъдата по делото за дейността на терористичната групировка “17 ноември”, съобщава Би Би Си. Лидерът на терористичната група Александрос Гиотопулос и няколко негови привърженици са признати за виновни за 30-годишна кампания на убийства и насилие.

Обвиняват групировката в организирането на терористични атаки, както и за убийството на най-малко 19 известни гръцки политици и бизнесмени.

Обвиняеми по делото бяха 19 члена на групата. Гиотопулос се сочи за лидер на “17 ноември”. Според гръцките закони го заплашват 19 доживотни присъди за няколко, организирани от него убийства, както и за участието му в 10 терористични нападения. Четирима от обвиняемите са оправдани заради липса на доказателства.

В сряда ще бъдат огласени присъдите на признатите за виновни. Наблюдатели коментират, че ръководителите на групировката ще получат по няколко доживотни присъди.

“17 ноември” действа на територията на Гърция вече 27 години. Това е една от последните крайно леви организации в Европа. Корените й водят към движението за съпротива на военната хунта, която управляваше страната от 1967 до 1975 г.

Името на групировката е свързано със събитията от 17 ноември 1973 г., когато в Гърция избухва студентско въстание, за потушаването на което властите използваj танкове. Тогава загиват 20 души.

За първи път за групировката се заговори през декември 1975 г., когато беше убит Ричард Уелч, ръководител на атинския клон на ЦРУ.

Гръцката полиция и спецслужбите безуспешно преследваха членовете на групировката през последните около 30 години. Миналата година обаче един от терористите беше ранен при опит да взриви сграда и беше заловен от полицията. Той разказал на следователите за другите членове на групата и за това, къде могат да бъдат намерени.

Властите в Гърция искат с този процес да покажат на света и способността си да се борят с тероризма, и то в навечерието на Олимпийските игри, коментира и Би Си.