Гръцки съд блокира второ искане от Турция за екстрадиция на последните двама от осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция през юли миналата година след неуспешния преврат, съобщиха от съда, цитирани от "Ройтерс".

Решението вероятно ще разгневи Анкара, която твърди, че мъжете са участвали в опита за свалянето от власт на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и многократно поиска от Атина те бъдат върнати.

Гърция пак отряза Турция за екстрадицията на избягалите турски военни

Гърция пак отряза Турция за екстрадицията на избягалите турски военни

Това вероятно ще засили напрежението между традиционните врагове

Турция издаде втора молба за екстрадиция за мъжете, които тя определя като "предатели", през януари, след като Върховният съд на Гърция постанови срещу екстрадирането на всички осем военнослужещи.

Проточилият се правен казус подчертава често напрегнатите отношения между Гърция и Турция, които са съюзници в НАТО и които продължават да са в конфликт по въпроси от териториални спорове до етнически разделения Кипър.

Трима майори, трима капитани и двама сержанти се приземиха с хеликоптер в Гърция на 16 юли и потърсиха убежище, посочвайки, че се страхуват за живота си в Турция, където властите извършиха чистка в армията и държавните служби.

Турция преди това заплаши с мерки, включително да отмени двустранното споразумение за мигрантите с Гърция, ако мъжете не бъдат върнати.

Те трябва да бъдат задържани, докато се разглеждат молбите им за убежище.

Обръщайки се пред съда, прокурорът е признал, че решението "може да предизвика дискомфорт" в Турция, но изтъкна, че причините за отхвърлянето на искането за екстрадиране не са се променили от януари.