Гърция даде тласък на 21 инициативи на стойност 780 милиона евро за защита на морското биоразнообразие и борба със замърсяването на крайбрежията, заяви премиерът Кириакос Мицотакис днес на международна конференция. Това съобщават от Reuters.

От гръцкото правителство посочиха миналата седмица, че планират създаването на два морски парка, един в Йонийско море и един в Егейско море, като част от инициативите.

Предвижда се националната стратегия за опазване на морското биоразнообразие да бъде представена на конференцията "Нашият океан", на която столицата Атина ще бъде домакин тази година.

"Тихо, но методично, Гърция играе водеща роля в защитата срещу драматичните климатични промени, за които е доказано, че засягат всеки регион и всяка дейност", коментира Мицотакис.

Други текущи инициативи включват кампании за ограничаване на замърсяването с пластмаса; създаване на система за мониторинг на защитени морски зони, тъй като риболовните практики, които увреждат морското дъно, ще бъдат забранени; и изграждане на станции в 12 пристанища за зареждане на електрически плавателни съдове, заяви гръцкият премиер. Той посочи, че опазването на морето е един от четирите стълба на стратегията на Гърция срещу изменението на климата.

Гръцките морски паркове, чиито граници ще бъдат определени след научни изследвания до началото на 2025 г., ще покриват 32% от водите на Гърция, допълни още Кириакос Мицотакис.

Планът за морски парк в Егейско море раздразни съседна Турция, която е заявила миналата седмица, че не желае да приеме евентуален "свършен факт на географски характеристики, чийто статут е спорен". В отговор Гърция е обвинила Турция в "политизиране на чисто екологичен въпрос".

Припомняме, че съюзниците в НАТО Гърция и Турция отдавна са в противоречие по редица въпроси, включително морските граници и претенциите върху техните континентални шелфове в Средиземно море. През септември миналата година Мицотакис се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, в опит за нормализиране на отношенията между двете държави.

Службата за изменение на климата "Коперник" на ЕС потвърди миналия месец, че температурите на океаните са достигнали рекордно високо ниво през февруари според набор от данни, събирани от 1979 г. насам. Прекомерният риболов и замърсяването с пластмаси също са част от голямата заплаха за океаните.

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Шефът на ООН по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното затопляне се изплъзва от дневния ред на политиците