Обвиненията бяха свалени във вторник срещу девет египтяни, обвинени в причиняването на едно от най-смъртоносните корабокрушения в Средиземно море край Гърция миналата година, предава "Ройтерс".

Гръцкият съд заяви, че няма юрисдикция да гледа делото, тъй като бедствието е станало в международни води.

Близо 700 мигранти от Пакистан, Сирия и Египет се качиха на риболовен траулер в Либия, който пътуваше за Италия, преди да потъне край бреговете на Пилос, в югозападна Гърция, на 14 юни. Около 104 оцелели бяха спасени и само 82 тела бяха извадени в един от най-смъртоносните инциденти с лодки в Средиземно море.

Египтяните, на възраст между 21 и 41 години, бяха арестувани часове след потъването на лодката и останаха в полицейския арест по обвинения в трафик на мигранти, причиняване на корабокрушение и участие в престъпна организация. Те отричат ​​неправомерни действия.

"Това е голяма победа за правата на човека в Гърция", каза Спирос Пантазис, един от техните адвокати, пред Ройтерс.

"Девет невинни мъже се разхождат на свобода. Най-накрая, след огромна борба и болка, справедливостта е въздадена."

Рано във вторник мъжете бяха докарани в претъпкана съдебна зала, докато роднини, свидетели и поддръжници ги наблюдаваха от разстояние.

Пред съда протестиращите в подкрепа на обвиняемите се сбиха за кратко с полицията, която беше отцепила района.

Оцелелите след корабокрушението казаха пред Ройтерс миналата година, че опит на бреговата охрана да изтегли лодката е причинил преобръщането ѝ в едни от най-дълбоките води в Средиземно море.

Бежанци се удавиха край Тунис

Бежанци се удавиха край Тунис

Властите вземат мерки