Гръцки апелативен съд отхвърли искането на Турция за предаването на осем турски военнослужещи, обвинени от Анкара, че са изиграли пряка роля в неуспешния преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., съобщава "Ройтерс".

Това е третата молба за екстрадиция, която гръцките съдилища отхвърлиха, проблем, който допълнително обтегна отношенията между дългогодишните нестабилни съюзници в НАТО. Гръцкият съд постанови, че има опасения, че осмината турски военнослужещи няма да получат справедлив съдебен процес в Турция.

Гърция пак отряза Турция за екстрадицията на избягалите турски военни

Гърция пак отряза Турция за екстрадицията на избягалите турски военни

Това вероятно ще засили напрежението между традиционните врагове

Турските военнослужещи избягаха в Гърция с хеликоптер на 16 юли 2016 г., след като опитът за преврат срещу Ердоган беше осуетен. Според Турция те са предатели и превратаджии.

В единодушно решение гръцкият съд отхвърли искането на Турция за екстрадиция, заведено въз основа на осем обвинения, пред които военнослужещите са изправени в страната си.

Тези обвинения включват участие в преврата, опит за убийство, участие във въоръжена терористична групировка, военно дизертиране и кражба на военна техника.

Гърция отхвърли искането за екстрадиция и на последните двама турски военни

Гърция отхвърли искането за екстрадиция и на последните двама турски военни

Решението вероятно ще разгневи Анкара

В присъдата гръцкият съд посочва, че обвиненията са неясни и не са въвели нови елементи, които биха могли да повлияят на по-ранните присъди.

"Във всеки случай налице са валидни опасения за несправедлив съдебен процес и риск от изтезания и унижаващо поведение", посочиха от съда.

Решението може бъде обжалвано.