Гърция била продължила "провокативните" стъпки въпреки дипломатическите усилия на Турция. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с унгарския си колега Петър Сиярто в Анкара, съобщава "Ройтерс".

Първият дипломат на Турция добави, че "проблемите с ЕС могат да бъдат решени, само ако те действат със здрав разум на срещата на високо равнище на Европейския съюз тази седмица и по-късно". 

Ердоган протегна ръка към Гърция за спора в Средиземноморието

Ердоган протегна ръка към Гърция за спора в Средиземноморието

Вярвам, че може да се намери формула в полза и на двете страни

Той увери, че Турция искала да подобри отношенията с Европейския съюз въз основа на пълноправно членство на страната в Общността, но че Анкара очаква ЕС да действа като честен и обективен посредник в спора с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Вчера (7 декември) външните министри на ЕС заявиха, че Турция не е помогнала за разрешаване на спора с членките на ЕС Гърция и Кипър относно ресурсите от природен газ в Източното Средиземноморие, но са оставили решението относно ответните санкции срещу Анкара за срещата на ЕС в четвъртък.

Вчера турското издание "Дейли Сабах" публикува видеопослание от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който подчерта, че Анкара няма да толерира каквито и да е опити, направени от други страни, за ограничаването на Турция "до залива Анталия в Източното Средиземноморие".

Той каза още, че ако Гърция иска трайно решение на въпроса за Източното Средиземноморие, тя трябвало да разчита на дипломация.

Отношенията между Турция и ЕС са обтегнати през последните месеци в контекста на спорове за сондажи в Източното Средиземноморие, като Гърция и Кипър се противопоставиха на действията на Турция в спорните води.

Будапеща: Безопасността на Европа до голяма степен зависи от Турция

Будапеща: Безопасността на Европа до голяма степен зависи от Турция

Турция иска да подобри отношенията си с ЕС