С цел овладяването на изглеждащия неконтролируем поток от мигранти по суша от Турция, правителството на Гърция обмисля план да направи непроходима река Марица (гърците я наричат Еврос) по североизточната граница на страната чрез разширяване на вече съществуващата желязна ограда в Орестиада по цялата дължина на реката.

Проектът няма да бъде лесно изпълним, технически или финансово, тъй като Марица се простира в продължение на повече от 230 км от гръцката страна на границата. Например ако реката прелее през зимата, което не е рядко явление, оградата може да бъде разрушена.

Гърция "затваря вратата" за мигранти, които нямат право да останат

Гърция "затваря вратата" за мигранти, които нямат право да останат

"Добре дошли в Гърция са само онези, които изберем"

Въпреки трудностите, свързани с реализирането на такъв план, оградата все пак се смята за ефективно средство за превенция, както е показало оградното съоръжение, което вече съществува в Орестиада.

Подобна ограда, укрепена със стомана, изградена от България и простираща се на 250 км по границата с Турция, също се оказа високоефективна, пише гръцкото издание "Катимерини".

Към момента гръцкото правителство сериозно обмисля плана, като се има предвид, че няма признаци потоците от мигранти скоро да спаднат.

Мицотакис "скочи" на Турция, Полша и Унгария за мигрантите

Мицотакис "скочи" на Турция, Полша и Унгария за мигрантите

Трябва да се спре двойният стандарт в ЕС, убеден е гръцкия премиер

Освен това няма никакви индикации, че Турция ще спре да използва проблема с бежанците/мигрантите като оръжие през следващите години, като заплашва да изпраща повече хора през границата, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, в зависимост от състоянието на гръцко-турските отношения и тези между Анкара и Европа.

Междувременно броят на мигрантите, прекосяващи река Марица, се увеличава и те често са виждани в групи да пресичат магистрала "Егнатия" и да преминават през селата в района - по-конкретно в района на южните склонове на Родопите, което е причина за нарастваща тревога у местните общности.

В последно време много от тези мигранти търсят подслон от студа в складове и стопански сгради, където те палят огньове, за да се стоплят. В някои случаи това е довело до пожари, които са унищожили инсталации и оборудване, предизвиквайки гнева на местните хора, които също така съобщават за ръст на кражбите и дребните престъпления.

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща
Обновена

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща

Според него нито Русия, нито САЩ са изпълнили ангажиментите за изтегляне на сирийските кюрди